NIEUWKOMER – Familie De Laet-Huyghe, Delirium Tremens en microbrouwerijen

Alain De Laet, CEO van de Brouwerij Huyghe. (Foto: Brouwerij Huyghe)

Vorige week opende Brouwerij Huyghe in het hartje van Gent, recht tegenover het stadhuis, de Gentse stadsbrouwerij Artevelde, die tegelijk ook een horecazaak is. Twee brouwsels worden er afgewerkt: de Artevelde Leute (6,2%) en de Artevelde. “We kochten dit gebouw al 5 jaar geleden, maar het duurde wel even vooraleer we alle vergunningen in orde hadden. En toen kregen we de COVID-crisis, de oorlog in Oekraïne, gebrek aan grondstoffen en materialen, allemaal zaken die het traject vertraagden. De uiteindelijke kosten van om en bij de 5 miljoen euro liggen dan ook hoger dan wat oorspronkelijk gebudgetteerd werd.” zegt Alain De Laet, CEO van de brouwerij uit Melle en zoon van Any Huyghe. De familiale brouwerij maakte furore en fortuin met Delirium Tremens met als logo de roze olifant. Maar tot 2035 brouwen ze ook Averbode in opdracht van de abdij in de Kempen. Met microbrouwerijen heeft De Laet alvast ervaring. In restaurant Mondieu op de site Ten Bogaerde in Koksijde brouwt Huyghe afwisselend het pilsbier Mondieu en de Sint-Idesbald tripel, blond, amber en bruin. Restaurant Mondieu is ingericht in het vroegere abtshuis en de brouwerij in de varkensstallen van weleer. Ook het kunstencentrum Ten Bogaerde bevindt zich op het terrein. En eerder al opende Huyghe in Sint-Amandsberg de Gentse microbrouwerij Haeseveld, onder gebracht in een vroegere bloemisterij. Jean-Paul Macharis van verpakkingsgroep VPK is één van de co-investeerders. De brouwerij is ook eigenaar van tientallen cafés waaronder het Delirium Café in Brussel en de Gentse cafés Waterhuis aan de Bierkant en ’t Dreupelkot. De familie De Laet-Huyghe komt onze ranglijst binnen met 27 miljoen euro. U leest hier hun verhaal.