NIEUWKOMERS: Lieven Danneels, Thomas Verstraeten en Televic

Lieven Danneels (links) en Thomas Verstraeten

Deze week maakte het West-Vlaamse bedrijf Televic bekend dat het zijn Duitse concurrent GSP Sprachtechnologie heeft overgenomen. Televic is een internationale leverancier van hoogtechnologische communicatiesystemen voor specifieke nichemarkten in de treinsector, de zorg, de conferentiemarkt en het onderwijs. Bijna twee derde van zijn omzet komt uit de treingebonden communicatiesystemen. Dat is precies ook de specialiteit van het Duitse GSP Sprachtechnologie. Televic is in handen van Lieven Danneels en Thomas Verstraeten. Ze komen onze ranglijst binnen met een vermogen van 97 miljoen euro.

Vorig jaar zag Televic zijn omzet stijgen van 92 naar 101 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 15,5 miljoen euro. De nettowinst daalde licht van 10,5 naar 9 miljoen euro. De divisie Televic Rail ontwerpt, produceert en onderhoudt communicatie- en controlesystemen voor spoorwegen en in mindere mate metro’s en trams. Wereldwijd zijn meer dan 25.000 voertuigen uitgerust met Televic-oplossingen. In eigen land zijn onder meer de NMBS, Eurostar en Thalys klant. Met GSP komen er 240 werknemers bij de groep die nu 700 mensen omvat. Met GSP Sprachtechnologie erbij stijgt de omzet van Televic naar bijna 140 miljoen euro.



Danneels en Verstraeten hebben ook hun raad van bestuur geprofessionaliseerd. Zo is Conny Vandendriessche, gekend van de dienstengroep House of HR. Televic bestuurder. Ze is in het gezelschap van Paul Depuydt, de financieel directeur van de multinational Ravago, Koenraad Debackere, wetenschapper en manager van de KU Leuven, Wouter Gabriëls, zakenbankier bij Lazard en Eddy Dumarey, de CEO van de Oudenaardse schoenengroep Cortina.