Nirav Modi is aangehouden (en zijn villa opgeblazen)

De Indisch-Belgische diamantair Nirav Modi, NiMo voor de vrienden, is aangehouden en in handen van het gerecht. De arrestatie gebeurde in Londen en niet in Brugge of Antwerpen zoals de Indische kranten volop speculeerden. Nirav Modi wordt er van verdacht de Indiase Punjab National Bank voor 1,6 miljard euro te hebben opgelicht. Zijn broer Neeshal zou een deel van de buit hebben witgewassen in Antwerpen. Ondertussen is Modi in India uitgegroeid tot een politieke hype. De Indiase regering gelaste de vernietiging van zijn imposante kustvilla. De gecontroleerde explosie van de villa werd live uitgezonden op nationale TV en was prime news.

Nirav en zijn broer Neeshal werkten in Antwerpen met de vennootschap Firestar Diamonds. Hun offshore netwerk was verankerd in Hong Kong maar operationeel werkten ze vanuit de Belgische havenstad. Hun familie hield er een zeer exclusieve levensstijl op na. Wanneer de verdenking van bankfraude begin vorig jaar bekend werd en beiden werden opgespoord door Interpol, speculeerden de Indische kranten over hun mogelijke onderduikadressen in België. Nirav Modi zou ook politiek asiel hebben aangevraagd in ons land, iets wat niet werd bevestigd. Firestar Diamonds werd precies een jaar terug failliet verklaard.



Net als in België zijn er ook in India binnenkort verkiezingen. Modi groeide er uit tot een heus politiek onderwerp. Zijn arrestatie komt dan ook op een erg gunstig moment voor de Indiase regering. De arrestatie wordt gezien als een succes van het anticorruptiebeleid van de regering. In 2018 keurde de Indiase overheid een wet goed om voortvluchtige fraudeurs te kunnen aanpakken. Wanneer iemand 1 miljard roepie of zo’n 12,5 miljoen euro heeft gefraudeerd of ontvreemd en de rechtsgang ontvlucht, mag de overheid volgens de nieuwe wet alle bezittingen van de verdachte in beslag nemen. En vernietigen, zo blijkt nu. Modi bouwde zijn villa van 1.081 m² aan het luxe strand van Alibag, net onder Mumbai, en nog wel zonder bouwvergunning. Nu ligt de hele site plat.