Omzeilde Studio 100 aanbesteding van Mechels zwembad?

De Mechelse burgemeester Bart Somers zegt dat hij buiten het dossier staat.

De entertainmentgroep Studio 100 van Hans Bourlon en Gert Verhulst gaat een nieuw stedelijk zwembad bouwen in Mechelen. Het krijgt daarvoor een jaarlijkse subsidie van 1,1 miljoen euro. Maar via de nieuwswebsite Apache.be ventileren concurrerende bedrijven dat de toewijzing aan Studio 100 een doorgestoken kaart is waarbij de wetgeving op de overheidsopdrachten is omzeild. De Mechelse Open-VLD burgemeester Bart Somers, die gehuwd is met de zus van Hans Bourlon, stelt dat hij buiten het dossier staat. Dat is immers een opdracht van het autonoom Mechels gemeentelijk sportbedrijf.

Er wordt hard gevochten om de Vlaamse markt van openbare zwembaden. In Mechelen was Studio 100 daarbij onder meer in concurrentie met de bedrijven SportOase, Optisport en S&R. Het bedrijf van Bourlon en Verhulst haalde het uiteindelijk, ook al omdat het met een vraagprijs van 1 miljoen euro 100.000 euro goedkoper was dan de concurrentie. Maar na de toekenning werd het dossier heronderhandeld en werd de Mechelse subsidie alsnog opgetrokken met 100.000 euro.Komt daarbij dat het niet echt gaat om een overheidsopdracht maar om een marktbevraging. “De marktbevraging betreft geen overheidsopdracht - de regelgeving inzake overheidsopdrachten is dan ook niet van toepassing.” Zo leert het dossier. De kandidaten hadden slechts vijf weken de tijd om een dossier voor te bereiden. Studio 100 kwam daarbij met het mooiste en grootste dossier op de proppen, iets wat volgens de concurrentie enkel kon omdat het bedrijf al langer op de hoogte was van de Mechelse plannen.

“Het is 100% duidelijk dat hier vooraf een deal gesloten is”, zegt een van de concurrerende zwembadbouwers aan Apache. Toch nemen de concurrerende zwembadbouwers geen juridische stappen, uit angst om in de toekomst nog meer opdrachten mis te lopen. “Dit is heel duidelijk een overheidsopdracht waarbij alle concurrentieregels niet zijn toegepast, maar niemand dient klacht in omdat aan elke groep aannemers zijn verbonden die in de toekomst nog opdrachten willen uitvoeren voor de stad Mechelen”, aldus de concurrent.