Groep Van Roey dreigt naast zwembad Heist-op-den-Berg te grijpen

Alles stond klaar. Er was een afgewerkt administratief dossier, een bouwvergunning, de vennootschap was opgericht, het gemeenbestuur stond te popelen, er ligt een subsidie van minister Muyters klaar… tot een buurtcomité roet in het eten, of beter in het water gooide. De komst van een nieuw zwembadcomplex in Heist-op-den-Berg wordt aangevochten door de uitbater van een fitnesszaal die recht tegenover de site ligt waar het nieuwe bad moet komen. En laat de combinatie van een zwembad met een fitnesscentrum nu net de sleutelformule zijn van de groep Sportoase die het bad gaat bouwen en beheren. Sportoase is een joint venture tussen de bouwfamilie Van Roey en Engie-dochter Cofely. De groep beheert momenteel 11 zwembaden in Vlaanderen, in pps constructies (publiek-private samenwerking) met gemeenten.



De timing van Van Roey zit goed. Vele zwembaden in Vlaanderen zijn 30 jaar oud of nog meer. Hun levensduur is op. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters komt over de brug met doelgerichte subsidies. Van Roey bouwt de zwembaden, energiespecialist Cofely rust ze uit en Van Roey dochter Sportoase beheert ze gedurende 30 jaar. Sportoase ontvangt nu jaarlijks 3 miljoen gasten in hun 11 zwembadcomplexen. Eén van sleutels van het succes is de combinatie van het zwembad met een fitnesszaal en een klimmuur.

Hetzelfde zou in Heist-op-den-Berg gebeuren. Het oude zwembad zou na 40 jaar tegen de vlakte gaan en plaats maken voor een Sportoase complex met 3 zwembaden, cafetaria, fitness en klimmuur. Lokaal verzet was er vooral van een bestaande fitnesszaal die zich recht tegenover het nieuwe zwembad bevindt. De uitbater vroeg het gemeentebestuur de fitnesszaal weg te laten uit het nieuwe complex. Maar daar ging de gemeente onder druk van Sportoase niet op in. Nu heeft de uitbater van de bestaande zaal een procedurefout ontdekt in de bouwvergunning en vraagt hij de vernietiging van het dossier. Een aantal buurtbewoners sluiten zich daarbij aan.

Het spreekt voor zich dat het gemeentebestuur met de handen in het haar zit. Het zwembad zou de electorale kers op de taart worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Een gerechtelijke procedure zet het dossier voor jaren op de lange baan. Er wordt nu gepoogd alsnog een minnelijke schikking te bereiken. Maar alles wijst er op dat dit en moeilijke zaak wordt.