Onderzoek naar voorkennis zet François Fornieri (schaak)mat bij Mithra

De Luikse ondernemer François Fornieri keert niet terug als CEO van het beursgenoteerde anticonceptiebedrijf Mithra en dat zolang er geen duidelijkheid is omtrent zijn aanklacht wegens handel met voorkennis. Maar hij is niet van plan het bedrijf dat hij heeft opgericht de rug toe te keren. Forniero wil minstens 25 % van de aandelen behouden. En hij zegt strategisch advies te willen geven aan zijn opvolger Leon Van Rompay. Fornieri wordt niet enkel verdacht van handel met voorkennis maar ook van betrokkenheid in het corruptiedossier van de intercommunale Nethys. Maar daar ziet de man zelf weinig graten in.De raad van bestuur van Mithra maakte vrijdag de bevestiging bekend van de benoeming van Leon Van Rompay als CEO van het bedrijf, een functie die hij al meer dan 8 maanden ad interim bekleedde. Van Rompay werd op 4 februari benoemd tot interim CEO van Mithra. De beslissing volgde op het feit dat Fornieri moest opstappen vanwege zijn betrokkenheid bij de Nethys-zaak, een affaire die werd gevolgd door een aanklacht van handel met voorkennis in een aanhangende zaak.

De voorlopige aanstelling van Van Rompay was voor maximaal twaalf maanden. Het was tijd om te beslissen. Kom ik terug of niet? De markt heeft behoefte aan duidelijkheid. De vraag kan gesteld worden door investeerders en investeringsfondsen. Ik denk niet dat het goed is voor een bedrijf zo groot als Mithras, met een constant groeiend personeelsbestand, om de spanning gaande te houden.” zo zegt Fornieri in de krant L’Echo. “Ik heb er veel over nagedacht en kwam tot de conclusie dat het beter was dat ik geen uitvoerende functie uitoefen zolang de zaak over handel met voorkennis loopt. Het was nodig voor de markt om een duidelijke visie te hebben en voor Leon Van Rompay, met wie ik al meer dan 20 jaar heel goed kan opschieten, om bevestigd te worden.”

Fornieri tilt alvast zelf een stuk minder aan het vermeende corruptiedossier van Nehtys. “Dit is een dossier dat voor 10 of 15 jaar vertrokken is, aldus Fornieri. Ik beantwoord vragen van de onderzoeksrechter, die nog veel andere opsporingstaken heeft zoals mensen, waaronder politici, te ondervragen. En in dit geval is er een klacht tegen X, er is niets specifiek tegen François Fornieri. Dit is niet wat de bankwereld stoort.”