François Fornieri incasseert simultaan met gerechtelijk onderzoek 8 miljoen euro op Mithra-aandelen

François Fornieri (Foto: Belga Image)

Hoe cynisch kan het worden? Op het moment dat de Luikse ondernemer François Fornieri ondervraagd wordt door de onderzoeksrechter over mogelijk misbruik van voorkennis inzake zijn beursgenoteerd farmabedrijf Mithra verkoopt hij in totaal voor 8 miljoen euro aandelen van datzelfde bedrijf. Strafbaar is het niet. Meer zelfs, Fornieri kon en kan zoals elke aandeelhouder inspelen op het goede nieuws dat bekend werd over het voorbehoedsmiddel Estelle van Mithra. Maar dat hij daarvoor best geplaatst is, is ook zeker. De Luikse onderzoeksrechter stelde Fornieri op datzelfde moment in verdenking van misbruik van voorkennis inzake op ‘dubieuze aankopen’ van Mithra-aandelen in de periode eind 2018-begin 2019.

De Tijd kwam uit op een totaal van 8,1 miljoen euro opbrengt uit verkoop van Mithra-aandelen door Fornieri op basis van meldingen die zijn doorgegeven aan de beurswaakhond FSMA. François Fornieri is de oprichter van Mithra en stond aan het hoofd van het bedrijf tot hij onder druk van het lopende gerechtelijk onderzoek die positie moest opgeven. Tussen 20 en 29 april verkocht de ex-CEO in zes transacties voor 8,1 miljoen euro aandelen Mithra. Fornieri deed 319.022 aandelen van de hand tegen koersen tussen 26,87 euro (20 april) en 25,05 euro (29 april). Ook begin april verkocht hij aandelen. In totaal incasseerde hij met de verkopen tussen 1 en 29 april 8,7 miljoen euro.Op 16 april kreeg Mithra groen licht van de Amerikaanse voedselveiligheidsdienst FDA voor de lancering van de anticonceptiepil Estelle op de Amerikaanse markt. Het aandeel ging na het nieuws eerst 15 procent hoger naar 27,5 euro. Maar die winst smolt al snel weg, mee als gevolg van de verkoopdruk opgezet door Fornieri. Ook na die verkopen blijft Fornieri de grootste aandeelhouder van Mithra met een belang van 27 procent. Tegen de huidige beurswaarde zijn die aandelen ongeveer 270 miljoen euro waard.

Marc Coucke profileerde zich jarenlang als goede vriend van Fornieri. Maar eind vorig jaar trok hij zich tot veler verrassing plots terug als voorzitter van Mithra. Eind maart dit jaar verkocht hij voor 40 miljoen euro aan Mithra-aandelen. Hij controleert nu nog 11 % van het bedrijf.