“Rebel” Leon Van Rompay zet François Fornieri tijdelijk opzij bij Mithra

Vader Leon en zoon Stijn Van Rompay. (Foto: Dieter Telemans)

Het Luikse biotechbedrijf Mithra heeft Leon Van Rompay aangesteld als CEO ad interim. Hoofdaandeelhouder François Fornieri zet een stap terug als CEO van het beursgenoteerde bedrijf en dat gedurende maximaal een jaar, zo zegt een persbericht. Waarmee vooruit wordt gelopen op het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel wordt gevoerd tegen Fornieri in het dossier van de Luikse intercommunale Nethys. De flamboyante bedrijfsleider werd twee weken terug opgepakt en verbleef zes dagen achter tralies. Niemand weet waar hij over een jaar zal staan. De 70-jarige Leon Van Rompay is een oudgediende in de farmasector. “Ik ben altijd een rebel geweest.” zei hij ooit over zichzelf. In 1999 bracht hij Docpharma naar de beurs, op dat moment een brokkenmaker met agressieve prijzen van generieke geneesmiddelen. Zes jaar later verkocht hij Docpharma en streek 31 miljoen euro op.

Fornieri verdedigde gisterenavond zijn positie bij Mithra voor de raad van bestuur. Aan het eind van de vergadering bleek dat zijn positie als CEO van het anticonceptiebedrijf niet houdbaar was. De negatieve uitstraling van het gerechtelijk onderzoek is nefast voor Mithra dat op het punt staat belangrijke commerciële stappen te zetten. De komende maanden beslissen de geneesmiddelenagentschappen in Europa, de Verenigde Staten en Canada over de goedkeuring van het anticonceptiemiddel Estelle, het eerste van drie kandidaat-middelen die Mithra ontwikkelt op basis van het oestrogeen estetrol. Estelle kan naar verwachting een jaarlijkse verkoop halen van 1 miljard dollar.



Leon Van Rompay moet dit alles nu in goede banen leiden. En hij heeft ervaring met beursgenoteerde bedrijven, zo bewees hij met Docpharma. Zijn zoon Stijn heeft dezelfde ervaring. Recent bracht hij het farmabedrijf Hyloris naar de beurs. De familie Van Rompay deed haar intrede in Mithra, Grieks voor baarmoeder, op het moment dat Marc Coucke zich discreet en onverwachts terugtrok als voorzitter van het bedrijf. Coucke controleert 15 % van Mithra, Fornieri 26 %. Als voorzitter wordt Coucke opgevolgd door de gerenommeerde Ajit Shetty, de vroegere voorzitter van de Belgische Johnson&Johnson dochter Janssen Pharmaceutica. Het is nu afwachten of de machtswissel bij Mithra gevolgen zal hebben op het niveau van de aandeelhouders. Wie daarbij toekijkt van de zijkant, is de Oostendse projectontwikkelaar Bart Versluys. Samen met Marc Coucke controleert hij zijn Oostends bouwbedrijf. Maar Versluys kocht ook 4 % van Hyloris, het bedrijf van Stijn Van Rompay, en 4,5 % van Mithra. 

De aanstelling van Leon Van Rompay als interim CEO is een beetje back tot the future. Met Docpharma schopte hij vooral de grote farmabedrijven tegen de schenen. Wanneer hij het bedrijf in 1999 het bedrijf naar de beurs bracht, botste hij met de toenmalige minister van Volksgezondheid. Dat was…. Frank Vandenbroucke. “Frank Vandenbroucke verweet me ooit dat ik een kapitalist was, omdat ik mijn bedrijf naar de beurs bracht.”, zo zei Van Rompay daarover in 2005. “Ik snapte hem niet. Voor mij was de beurs een mogelijkheid om iedere burger te laten deelnemen aan ons succesverhaal en tegelijk gaf de beursgang ons een financiële hefboom om snel te groeien. Ik vrees dat hij achteraf toch gelijk heeft gekregen. Al heb ik het geld van de overname ondertussen al wel verdeeld onder mijn kinderen en mijn familie.” Zelf stelde Van Rompay zich tevreden met de aankoop van een kasteel in Hofstade. “Iedereen noemt het een kasteel, maar het is meer een groot huis met een tuin en twee vijvers, aldus Van Rompay. In feite wilde ik niet verhuizen, maar mijn vrouw was helemaal verliefd op het domein in Hofstade. Uiteindelijk ben ik gezwicht.”