Ontmoet de Belgische Lolita Abraham, de belangrijkste influencer van Monaco

Lolita Abraham op Instagram

Ze is 34 jaar en de drijvende kracht achter “The Influencers Awards”, zeg maar de Oscars van de influencers. Ze, dat is Lolita Abraham. De jonge vrouw woont in Monaco waar haar Awards een jaarlijks evenement zijn. Noblesse oblige, één van haar medestanders is Pauline Ducruet, dochter van prinses Stephanie. Maar Lolita Abraham heeft Belgische roots. Haar vader is Patrick Abraham, tot eind van de vorige eeuw de eigenaar van het succesvolle kinderkledingmerk Kid Cool. Hij ging ten onder aan een gevecht met Pierre Salik maar verloor er wel zijn fortuin niet door. Haar zus Debora runt momenteel de luxe restaurants L’Ecailler du Palais Royal op de Brusselse Zavel en La Maison du Cygne op de Grote Markt.

Lolita Abraham vergelijk zichzelf soms met de stripfiguur Obelix, niet vormelijk, wel inhoudelijk. “Ik ben als kind in een ketel vol ondernemen gevallen, vertelt ze, op mijn tiende zat ik mee aan tafel waar mijn ouders de nieuwe modelijnen en concepten bespraken. Ik verhuisde mee met mijn vader naar China waar ik mijn eerste eigen merk lanceerde. Maar mijn huwelijk bracht me terug naar Monaco.”De jonge vrouw ontwikkelde het idee om alle influencers wereldwijd één keer per jaar samen te brengen. En om prijzen uit te reiken. Influencers zijn mensen die op digitale media, dikwijls Instagram, een eigen wereldwijde populariteit opbouwen en betaald worden door bedrijven om hun merken te promoten. Bij de eerste editie van “The Influencers Awards” in 2018 werd de Belg Jonathan Kubben Quiñonez, beter gekend als @momimfine, winnaar in de categorie Philanthropie & Green. Hij heeft momenteel 375.000 volgers, reist de wereld af en maakt op de meest exotische plaatsen seflies met het bord « Mom, I’m fine ». Hij prijst de Awards. Volgens hem geven ze serieux en ondersteunen ze het hele influencers gebeuren. (Lees verder onder de foto)

Maar Lolita Abraham is ook de dochter van haar vader, eigenaar van de groep Kid Cool. Die vocht een jarenlange ruzie uit met Pierre Salik, de man die we hier gisteren hebben ontmoet. In 1999 sprak de Brusselse rechtbank van koophandel het faillissement uit van Kid Cool, een in die tijd razend populair merk voor kinderkledij. Het faillissement was voor veel waarnemers een verrassing, want het bedrijf stond op het punt naar de beurs te trekken. Pierre Salik lokte het faillissement uit van het bedrijf op basis van een RSZ-schuld van 29.000 euro, op een omzet van 50 miljoen euro.

Abraham was en is er van overtuigd dat dat faillissement een corrupte collusie was van Salik met de Brusselse rechtbank van koophandel. Het vonnis was van de hand van de omstreden rechter Francine De Tandt tegen wie Abraham ook klacht indiende. Het faillissement was mee gebaseerd op een analyse van rechter-commissaris Emile Dereymaeker. Abraham bezit een telefoongesprek waarin Dereymaker met Salik belt en zegt dat hij De Tandt heeft ontmoet “met zeer positieve gevolgen”. Enkele dagen later werd het faillissement uitgesproken. Salik kreeg het bedrijf Kid Cool in handen en ontmantelde het.

Patrick Abraham emigreerde naar China. Hij, zijn vrouw en zijn dochters ontsnapten in 2001 nipt aan een moordaanslag toen twee gemaskerde mannen met riotguns zijn woonst trachtten binnen te dringen. De man is ervan overtuigd dat de aanslag verband hield met de strijd rond Kid Cool. De daders werden nooit gevonden. Momenteel woont Abraham in Azië en beschikt hij over een exclusieve villa in Saint-Tropez. Ook daar is Lolita regelmatig te zien.