De afkoopboete van Pierre Salik en de ironie van het lot

De domicilie fraude bracht Pierre Salik verschillende keren in het nieuws, hier geïnterviewd door RTL.

De geschiedenis kan vreemde bochten maken. Blijkt dat de bejaarde textielondernemer Pierre Salik de jarenlange domicilie fraude in Monaco van hem en zijn twee dochters heeft afgekocht met een miljoenenboete. Salik vermijdt daarmee een proces voor de correctionele rechtbank. Maar tegelijkertijd legt dat de vinger opnieuw op de niet genezen wonde van het dossier Kazachgate. Dat dossier draait precies rond het corrupt opstarten van die afkoopwet ten gunste van de Kazachse miljardair Patokh Chodiev. De telefoon van Salik werd afgeluisterd in het kader van de domicilie fraude maar tegelijkertijd bleek dat Salik ook meer afwist van Kazachgate. Hij sprak gedetailleerd over de tussenkomst in het dossier van “Roger”, “het krapuul” en “het kleine ventje”. Tot op vandaag weet enkel Pierre Salik wie hij daarmee bedoelde.

U kon hier in 2017 al kennismaken met de nu 89-jarige Pierre Salik, zijn twee dochters Brigitte en Veronique en hun eigendommen in Monaco. Officieel woonden ze daar ook, maar in werkelijkheid resideerden ze gewoon in Brussel. Meer zelfs, hun appartementen in Monaco werden doorverhuurd. En een lokale politie agent werd omgekocht om valse papieren op te maken. U kan dat verhaal hier opnieuw lezen. Al die strafbare feiten zijn nu van tafel geveegd via een miljoenenboete die Salik betaalt, zo weet de Tijd. De man gebruikt ondertussen terug zijn Brussels adres. Samen met de Brusselse vastgoedmakelaar Cédric van Zeeland werkt hij nu verder aan de structuur van zijn Belgisch vastgoedimperium.



De Brusselse onderzoeksrechter Claise liet de telefoon van Salik afluisteren op zoek naar feiten over die domicilie fraude. Maar hij stuitte ook op een andere zaak, Kazachgate. De zogenaamde afkoopwet, waarvan Salik nu gebruik maakte, zou corrupt zijn opgestart door wijlen MR-politicus Armand de Decker om de Kazachse miljardair Patokh Chodiev uit de gevangenis te houden. In dat dossier blijkt dat er 25.000 euro is beland bij een scoutsvereniging die wordt mee geleid door Jean-François Godbille. Die stond destijds aan het hoofd van de financiële sectie van het Brusselse parket-generaal waar de geforceerde schikking met Chodiev werd afgesloten.

Prinses Lea van België

Eerst werd gesteld dat de 25.000 euro geschonken was door de Orde van Malta, een katholiek geïnspireerd netwerk en goed bekend voor de katholieke Godbille. Maar later bleek dat de 25.000 euro afkomstig was van de HSBC-rekening van de Franse advocate Catherine Degoul, de advocate van Chodiev. Die stortte het geld eerst op een rekening van de prinses Lea van België. Van daaruit ging het naar de scouts van Godbille.

Terug naar Pierre Salik. Dat was een goede vriend van wijlen prins Alexander de echtgenoot van prinses Lea. Salik kent het dossier van Kazachgate blijkbaar goed. De speurders noteerden volgend gesprek tussen Salik en zijn advocaat:

Advocaat Olivier B.: ‘De journalisten kennen nog niet alle namen, Pierre. Er zijn er nog.’

Salik: ‘Ja, er zijn er nog. Er is de tussenkomst van “het krapuul” geweest bij het kleine ventje dat we kennen. Dat zijn geen fabeltjes.’

Advocaat Olivier B.: ‘We gaan dit niet over de telefoon bespreken, Pierre.’

Salik: ‘Als Roger Léa nu eens zou ontmoeten en uitleg zou geven, Olivier? En daarna moet ze gewoon de waarheid zeggen. Dat ze slachtoffer is geweest van haar eigen goedheid. En dat ze een brief heeft geschreven naar Godbille.’

In een volgend gesprek zegt Salik aan Olivier B. ‘We moeten Roger zo snel mogelijk zien. En we mogen niets zeggen over Françoise. (…) We hadden dit gewoon veel beter moeten voorbereiden.’

Wie zijn de mysterieuze Roger, Françoise, ‘het krapuul’ en ‘het kleine ventje’ uit het telefoongesprek zijn. En wat is ieders rol is bij de storting van de 25.000 euro door Chodievs advocate ten gunste van prinses Léa en de scouts van Jean-François Godbille? Tot op vandaag zijn het onbeantwoorde vragen.