Oorlog in Oekraïne kan de Sibelco-aandeelhouders 200 miljoen euro kosten

 

Walter Emsens, bestuurder van Sibelco. (Foto: Sibelco)

De multinational Sibelco, ontginner van mineralen, exploiteerde vier kleigroeven in Oekraïne: drie in de Donbasregio en een via een joint venture in het noorden van Charkov. Tot februari vorig jaar werkten er 400 mensen. Maar na de Russische invasie viel alle activiteit stil. Sibelco, met de familie Emsens als referentie aandeelhouder, boekte een waardevermindering van 38 miljoen euro op die kleigroeven. Sibelco baat ook zandgroeven uit in Rusland. Beide landen zijn goed voor 140 miljoen euro omzet en 10 procent van de brutobedrijfswinst. In waarde uitgedrukt gaat het om 162,2 miljoen euro, waarde die is blootgesteld aan het oorlogsgeweld en dus kan verdwijnen.In 2022 kon Sibelco in één van de kleigroeven een beperkte mijnbouw hervatten. Werken blijft hoe dan ook moeilijk omdat de activiteiten van het bedrijf in de Donbas dicht bij de frontlinie zijn gelegen. Sibelco’s activiteiten in Rusland opereren nu als een op zichzelf staand bedrijf, ondersteund door een adviescommissie. Elke financiering van en naar Rusland is stopgezet en Sibelco werkt volledig in overeenstemming met de in Europa opgelegde sancties tegen Rusland. Sibelco onderzoekt alles mogelijke opties met betrekking tot zijn Russische operaties, zo klinkt het officieel. Wereldwijd steeg de omzet van de groep met 20 % tot 2 miljard euro. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van prijsverhogingen. De cash flow steeg met een kwart tot 339 miljoen euro.

Sibelco is in handen van de familie Emsens samen met enkele Belgische kleinere aandeelhouders waaronder de families Speeckaert, De Sadeleer en Grosjean. De familie achter het Duitse bedrijf Quarzwerke controleert 20 % van de groep. Twee jaar terug kwam die laatste nog in opstand tegen het beleid van de groep, geleid door voorzitter Bert De Graeve en CEO Hilmar Rode. Het bedrijf keert over 2022 een dividend uit van 55 miljoen euro, net zoveel als in 2021.

De Kempische familie Emsens is aanwezig in drie Belgische miljardenbedrijven: de bouw-materialengroep Etex, de van Etex afgesplitste buizenproducent en waterbeheerspecialist Aliaxis en de mineralenreus Sibelco. De drie staan bovenaan in het rijtje van de grootste privébedrijven van het land. Samen waren ze in 2022 goed voor een omzet van meer dan 10 miljard euro, een stijging van zowat 21 procent tegenover de 8,3 miljard van een jaar eerder. De Tijd telde op dat ze alle drie samen bruto 210 miljoen euro dividend uitkeerden over vorig jaar. Een beperkt aantal aandelen van de drie multinationals noteren ook op Euronext.