Onrust bij de familie Emsens: de kop van Bert De Graeve moet rollen

Bert De Graeve (Foto: Belga Image)

De tijd van peis en vree binnen de uitgewaaierde familie Emsens lijkt voorgoed voorbij. Een deel van de familiale aandeelhouders hebben hun aandelen in de zandmultinational Sibelco te koop gezet. Samen zijn ze goed voor 23 % van het bedrijf. De reden voor hun ongenoegen ligt voor de hand: in 2014 haalde Sibelco een omzet van 3,3 miljard euro en een brutobedrijfswinst van 673 miljoen euro. Daarvan blijft nu, vijf jaar later, nog maar 1,4 miljard omzet over, goed voor 205 miljoen brutowinst. Waar liep het mis? Voor de minderheidsaandeelhouders is dat duidelijk: bij de benoeming van Bert De Graeve als voorzitter van de multinational. “In vijf jaar tijd is het werk van een generatie kapotgemaakt.” zo zegt Alain Speeckaert, vroegere CEO van het bedrijf en vooral neef van Stanislas, Stanny, Emsens, decennia lang de sterke man van Sibelco.

Dat de aandeelhouders al vechtend over straat rollen, komt aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering die de herbenoeming van voorzitter Bert De Graeve als belangrijkste agendapunt heeft. Voor de minderheidsaandeelhouders is dat ‘no pasaran!’. Als voorzitter steunde De Graeve de nieuwe CEO Jean-Luc Deleersnyder. Samen worden ze genoemd als verantwoordelijk voor het verkeerde beleid in de Verenigde Staten waar ze door te zware schuldconstructies in combinatie met de hoge olieprijs een verlies incasseerden van om en bij 1,8 miljard euro. Deleersnyder stapte vorig jaar al op en als het aan de minderheidsaandeelhouders ligt, volgt De Graeve snel dezelfde weg.



Drie vertegenwoordigers van de misnoegde aandeelhouders kozen De Standaard om hun ongenoegen te uiten. “Het is een schoolvoorbeeld van hoe je met centralistisch management en externe consultants een succesvolle bedrijfscultuur aantast. Getalenteerde ervaren medewerkers werden vervangen, of vertrokken ontmoedigd. Soms stapten ze over naar de concurrentie.” zegt Kevin Crawford, die 38 jaar lang bij Sibelco werkte, en de Amerikaanse tak Unimin van 200 miljoen dollar omzet op 1,5 miljard hielp brengen. Wanneer de problemen in de VS vorm kregen, hield De Graeve alle informatie binnenskamers. “We wilden helpen, maar De Graeve speelde het juridisch.”, zegt Robert Lindemann, ceo van Duitse aandeelhouder Quarzwerke. “We kregen geen informatie en waren verplicht zelf op onderzoek uit te gaan.”

Bert De Graeve wil voorzitter blijven van Sibelco en vraagt een nieuw mandaat voor een derde termijn van drie jaar. “’De ceo is vervangen. Maar een echte frisse start is maar mogelijk als er ook een nieuwe voorzitter komt. En iemand die communicatief is.”, zegt Alain Speeckaert. De Graeve werd bekend als gedelegeerd bestuurder van de VRT van 1996 tot 2002. Later werd hij voorzitter van Telenet en van de staalgroep Bekaert. Op 1 juni 2008 werd hij door de koning in de erfelijke adel opgenomen met de persoonlijke titel van baron.