Oostendse neven Depuydt gaan los van familie Detry onafhankelijk verder

De neven Kurt en Yves Depuydt hebben de nieuwe holding Fermette Food Group opgericht. De holding overkoepelt hun eigen Oostends vleesbedrijf Fermette samen met de Luikse distributeur Père Lejeune, een bedrijf uit de groep van de familie Detry. Die Luikse familie stapte in 2002 voor meerderheid in het kapitaal van Fermette. Beide neven hebben de familie Detry nu uitgekocht. Ze deden dat met onder meer de financiële steun van Xavier Dewulf, gekend van de West-Vlaamse energiegroep Power, en van Steven Buyse, directeur bij het durfkapitaalfonds CVC.De verzelfstandiging van Depuydt valt samen met de opsplitsing van de activiteiten bij de familie Detry. Van 1 januari neemt de familie van Henri Detry de productie van charcuterie over, goed voor 400 banen. Die groep komt onder leiding van de huidige CEO Xavier Étienne en Frédéric Detry. De exploitatie van 80 beenhouwerijen en twee gefranchiseerde grootwarenhuizen, samen goed voor 650 jobs, komt in handen van de familie Édouard Detry. De hele splitsing werd ingeleid door een kapitaalverlaging  van 14 miljoen euro van de groep Detry. 

Het nieuwe Fermette Food Group is voor 55 % in handen van de familie Depuydt, vertegenwoordigd door de neven Kurt en Yves, aangevuld met Gaëtan, de zoon van Kurt. De groep verkoopt jaarlijks voor zo’n 110 miljoen euro vleeswaren, kaas en bereide maaltijden aan zelfstandige slagers, broodjeszaken, traiteurs en supermarkten van Delhaize, Spar, Alvo en Carrefour die worden uitgebaat door zelfstandigen. Het bedrijf verkoopt niet rechtstreeks aan de grote spelers zoals Delhaize en Carrefour. Die stellen zelf hun assortiment samen. Fermette stelt bijna 160 mensen te werk en haalt een bedrijfswinst van 3,8 miljoen euro.

Het overgenomen Père Lejeune zorgt voor een nationale dekking van de Belgische markt. Het Waals bedrijf zal binnen de groep fungeren als een zelfstandige entiteit. Père Lejeune is geen producent van charcuterie maar wel gespecialiseerd in distributie. De voorbije jaren nam de groep Fermette ook al vier kleinere spelers over.