Opmerkelijk Luiks veiligheidsbedrijf Protection Unit haalt Europees megacontract binnen

Samuel di Giovani, oprichter van Protection Unit en in verdenking gesteld in het dossier van François Fornieri.

Het Luikse beveiligingsbedrijf Protection Unit heeft het veiligheidscontract voor de Europese Commissie in Brussel binnengehaald. Het contract met een looptijd van 6 jaar slaat op de bewaking van 70 gebouwen van de Commissie in Brussel. Het heeft een waarde van 268 miljoen euro. Tot op vandaag is dat contract in handen van de gigant G4S. Protection Unit mag zonder aarzelen een typisch Luiks bedrijf worden genoemd. Het werd opgericht mee onder impuls van de omstreden voetbalmakelaar Luciano d’Onofrio. De omstreden oprichter van het Luikse farmabedrijf François Fornieri was tot vorig jaar voorzitter van het bedrijf. De oprichter van Protection Unit Samuel Di Giovanni is in verdenking gesteld in het financieel schandaal rond het bedrijf Mithra van Fornieri. Ondertussen heeft de Luikse politiek aan vinger in de pap bij het beveiligingsbedrijf via financiële tussenkomst met haar investeringsgroep Noshaq.

Protection Unit werkt een merkwaardig snel groeipad af. Vier jaar terug haalde het bedrijf een omzet van amper 7 miljoen euro. Nu haalt het een megacontract binnen van 286 miljoen euro. “Dit is de eerste keer dat een Belgisch bedrijf een contract van deze omvang binnenhaalt.”, zei Nicolas de Angelis tijdens een persontmoeting die was georganiseerd voor de Waalse pers. De Angelis volgde vorig jaar Samuel Di Giovanni op aan het hoofd van Protection Unit. Het bedrijf moet nu in snel tempo 300 extra bewakingsagenten aanwerven vooraleer het contract start in oktober dit jaar. Van een bewakingsbedrijf wordt verwacht dat het een volledig blanco strafregister heeft. Bij Protection Unit is dat een beetje merkwaardig. Oprichter Samuel Di Giovanni werkte nauw samen met de voetbalmakelaar Luciano D’Onofrio. Eerst binnen de horecasector waar Di Giovanni enkele pizzeria’s uitbaat in Luik. Vanuit de horeca bouwt Di Giovani Protection Unit uit. Di Giovani vinden we ook terug in een andere vennootschap van D’Onofrio, Frab Invest, dit keer samen met Frédéric Leidgens, destijds directeur van Standard onder D’Onofrio. Samen met Leidgens zet D’Onofrio ook het communicatie- en eventbureau Vitamines Events op poten. Daarnaast investeert hij in het Luikse Mithra en in Senseball, een sport- en gezondheidsbedrijf dat onder meer voetbaltechnieken commercialiseert. Op vraag van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens wordt D’Onofrio in 2017 directeur van de eersteklasser FC Antwerp. Bij de oprichting van Protection Unit wordt François Fornieri voorzitter van het bedrijf.

Vorig jaar werden François Fornieri, Samuel Di Giovanni en Luciano D’Onofrio opgepakt door het Luikse parket en meegenomen voor verhoor. Inzet vormt vermeend misbruik van voorkennis in handel met Mithra-aandelen. In oktober 2019 zou Fornieri 800.000 euro hebben gestort op rekeningen van Di Giovanni. Die zou het geld hebben gebruikt om Mithra-aandelen te kopen. D’Onofrio zou dan weer verdachte transacties hebben uitgevoerd in 2015 in aanloop van de beursnotering van Mithra. De advocaten van de drie opgepakten zeggen dat hun cliënten niets kan worden verweten. Het geld van Fornieri zou een lening zijn geweest aan Di Giovanni. Die laatste wordt wel in verdenking gesteld. Dat was al het geval voor Fornieri in het corruptieschandaal van de Luikse intercommunale Nethys.

Het gerechtelijk onderzoek in de zaak loopt nog steeds. Dat heeft Protection Unit niet verhinderd contracten binnen te halen in de schaduw van de Luikse politiek als bewaker van het Formule 1 circuit van Spa, op de Luikse luchthaven en van de voetbalploeg Standard. Di Giovanni ruimde baan als baas van Protection Unit voor Nicolas de Angelis. In 2019 kende het Waals gewest een lening toe van 6 miljoen euro aan Protection Unit. Dat leidde toen tot kritische vragen in het Waals parlement. Ondertussen stapte ook de Luikse politieke investeringsmaatschappij Noshaq in het kapitaal van het beveiligingsbedrijf.