Opnieuw superdividend van 35 miljoen euro voor Duvel familie Moortgat

Michel Moortgat (Foto: Belga Images)

Over 2022 boekte de familie Moortgat met hun Duvel brouwerij een omzet van 582 miljoen euro. Dat is meteen een record voor het familiaal bedrijf. Maar die groei vertaalt zich niet in meer winst. De brouwer van bieren als Duvel, La Chouffe en Vedett zag zijn bedrijfswinst vorig jaar met 3,7 procent dalen naar 100,1 miljoen euro. De nettowinst daalde 2,3 procent naar 76,2 miljoen euro. Dat is vooral een gevolg van de gestegen kosten en hoge inflatie. Moortgat kon zijn prijzen wel enigszins lmee optrekken wat de hogere omzet verklaart. Ondanks de lichte winstval keert het bedrijf een bruto dividend uit aan de familie van 35 miljoen euro, dat is evenveel als het jaar daarvoor. Dat divdend komt toe aan de aandeelhouders, de broers Philippe, Bernard en Michel Moortgat. Vorig jaar hebben die hun erfopvolging juridisch vorm gegeven. Hun familiale brouwerij Duvel Moortgat krijgt daarbij een waarde mee van 1,96 miljard euro. De drie broers bezitten daarvan samen 86 %, goed voor 1,690 miljard euro in gelijke delen verdeeld tussen de broers. 1,690 miljard euro is meteen ook het startkapitaal van de nieuwe holding PBM waarin de brouwerij is ondergebracht.

Duvel kreeg vorig jaar net als andere brouwers af te rekenen met opgelopen energiekosten, maar vooral met de stijgende prijs van mout. Die opgelopen moutprijs zal ook de volgende jaren een financiële uitdaging vormen voor de brouwerij. Als reactie daarop verhoogde Duvel Moortgat de eindprijzen voor zijn klanten. Moortgat kon vorig jaar ook profiteren van de sterke dollar. De familie bezit twee brouwerijen in de VS. Samen zijn die goed voor 36 procent van de omzet wat de VS meteen de belangrijkste buitenlandse markt maakt voor Duvel Moortgat. Een sterke dollar zorgt daarbij voor een hogere omzet in euro. Na de VS is België met net geen kwart van het volume de belangrijkste markt.



De drie familiale aandeelhouders kunnen voor 2022 rekenen op een gezamenlijk bruto dividend van 35 miljoen euro. Dat is evenveel als in 2021. Michel Moortgat, zijn broers Philippe en Bernard controleren 86 % Van het bedrijf. Hun nicht Veerle Baert is goed voor 14 procent.