Over de familie de Spoelberch en Verlinvest en over Forbes en Eric Wittouck

Roberto Italia

De holding Verlinvest heeft een nieuwe CEO. Het is de Italiaanse manager Roberto Italia. Verlinvest is de investeringsholding van de familie de Spoelberch. Hij volgt in die topfunctie Frédéric de Mevius op. Verlinvest staat voor een beheerd vermogen van om en bij 1 miljard euro. De familie de Mévius trok zich recent als minderheidsaandeelhouder terug uit Verlinvest. De families de Spoelberch en de Mévius zijn als belangrijke AB Inbev aandeelhouders Belgische miljardairs. Toch komen ze niet voor in het overzicht van grote vermogens dat het Amerikaanse blad Forbes ook nu weer publiceert. De Amerikanen weerhouden nu slechts één Belg, met name Eric Wittouck. Ze zien daarbij een 25-tal andere Belgische miljardairs over het hoofd.

Verlinvest werd in 1995 opgericht door Frédéric de Mévius en zijn neef Philippe de Spoelberch. In Verlinvest worden de dividenden herbelegd die de families incasseren met AB Ineb. Via de familiale investeringsmaatschappij bouwde de nu 61-jarige vroegere zakenbankier de Mévius een portefeuille uit in tal van sectoren, met een prominent gewicht voor bedrijven uit de voedings- en drankensector. Een van zijn topdeals was de verkoop van Vitamin Water voor 4 miljard dollar aan Coca-Cola in 2007. Verlinvest zit vandaag in het kapitaal van een 30-tal bedrijven wereldwijd.Roberto Italia van zijn kant startte zijn carrière in private equity meer dan 20 jaar terug als partner bij Warburg Pincus, Henderson Private Capital en Cinven. In 2013 was hij mede-oprichter van Space Holding, een groep die zich richt op innovatieve investeringen in openbare en particuliere bedrijven, voornamelijk in Italië. In de loop der jaren leidde hij investeringen in verschillende landen en sectoren voor meer dan 2 miljard euro aan eigen vermogen. Roberto Italia studeerde economie aan de Luiss universiteit in Rome en haalde een MBA aan Insead in Fontainebleau, Frankrijk.

Forbes bevestigt zijn reputatie van slechte kenner van Belgische vermogens

De families de Spoelberch en de Mévius zijn respectievelijk de nummers 2 en 3 op onze lijst. Maar geen van beide wordt weerhouden in het overzicht dat het Amerikaanse blad Forbes naar jaarlijkse gewoonte ook nu weer publiceert. Van de 29 Belgische miljardairs kent Forbes er slechts één, met name Eric Wittouck die als investeerder voornamelijk op Wall Street actief is. Daarmee bevestigt Forbes zijn reputatie van slechte kenner van Belgische vermogens.