NIEUW – Verlinvest zakt diep in de rode cijfers en verkoop goudhaantje

 Hoe gaat het eigenlijk met Verlinvest, de diversificatieholding waarin de familie de Spoelberch meer dan 1 miljard euro pompte, weg van hun klassieke geldmachine AB-Inbev? Moeilijk, als we op de cijfers voortgaan. Vorig jaar boekte de holding een verlies op groepsniveau van liefst 116 miljoen euro. Veel heeft te maken met de boekhoudkundige verliezen die de holding incasseert op haar participaties. Maar toch kan ze slechts twee van die participaties voorleggen die winstgevend zijn. De belangrijkste daarvan, de Amerikaanse chipsproducent Popchips, werd enkele dagen terug nog eens verkocht ook. Verlinvest zegt te mikken op groei op lange termijn. En dat zal nodig zijn ook.

In 2017 boekte Verlinvest nog 123 miljoen euro winst, een opbrengst die vorig jaar bijna volledig werd omgezet in verlies. De winst van 2017 was onder meer het resultaat van de verkoop van de Amerikaanse hondenvoedingsproducent Chewey. De negatieve cijfers van 2018 vloeien dan weer voort uit hogere bankkosten en zogenaamde consolidatieverschillen op participaties. Zo een consolidatieverschil ontstaat wanneer Verlinvest meer betaalt voor een participatie dan de eigenlijke boekwaarde van de aandelen die worden gekocht. Zo kocht de holding vorig jaar 51 % van Sula, de grootste Indische wijnbouwer. Maar daarop werd onmiddellijk een consolidatieverschil ingeschreven van net geen 40 miljoen euro. Dat bedrag moet op termijn in mindering worden gebracht van de winstcijfers van de holding.

Twee belangrijke verliesposten bij Verlinvest zijn de rusthuisgroep Armonea en de Indische producent en verkoper van educatieve software A Star Education. Die zijn respectievelijk goed voor een verlies van 13 en 17 miljoen euro. Armonea werd verkocht aan een Franse groep Colisée maar staat nog wel in de balans over 2018. De grootste winstmaker voor de holding is de Amerikaanse voedingsgroep Popchips, goed voor een winstbijdrage van 8 miljoen euro. En precies dit bedrijf werd door Verlinvest nu zopas verkocht aan het investeringsfonds VMG Partners. Popchips profileert zich als een producent van gezonde aardappelchips. Het bedrijf voerde onder meer Katy Perry, Bruno Mars en Ashton Kutcher op in haar advertenties.

Verlinvest investeert in vier sectoren: drank en voeding, e-commerce, educatie en distributie. Geografisch ligt er een zware klemtoon op Azië. Eerder dit jaar stapte de familie de Mévius uit het kapitaal van Verlinvest. De derde rijkste familie van België hield 10 % aan in de holding.