Rijkste Belgen verkopen rusthuisgroep Armonea aan Frankrijk

De Rijkste Belgische families de Spoelberch, bekend als grootaandeelhouder van de biergroep AB Inbev, en Van den Brande hebben de grootste Belgische rusthuizengroep Armonea verkocht aan hun Franse concurrent Colisée. Daarmee ontstaat de vierde grootste Europese speler in de ouderenzorg. Met de operatie zou een verkoopprijs gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro. De visie van beide familiale aandeelhouders binnen het bedrijf liep al langer uit elkaar. Met name de familie Van den Brande zou bereid zijn minderheidsaandeelhouder te blijven van de nieuwe – Franse – groep.De familie de Spoelberch houdt 50 % van Armonea aan via haar diversificatieholding Verlinvest. Voor de familie Van den Brande is de participatie in handen van de patrimoniumholding Palmyra Brands. Beiden mandateerden enkele maanden geleden de zakenbank Rothschild om een koper te vinden. Colisée haalde het van de investeringsfondsen CVC en Centerbridge. Voor de transactie is nog een Europees fiat nodig, maar volgens de Tijd, die het nieuws brengt, zou dat geen probleem vormen.

Met Armonea wordt Colisée de vierde Europese speler in ouderenzorg. De nieuwe groep zal meer dan 18.000 personeelsleden tellen en zorg bieden aan 26.800 mensen in 270 woonzorgcentra. De groep wordt goed voor een brutobedrijfswinst van 120 tot 140 miljoen euro. In 2017 boekten de twee rusthuisuitbaters samen bijna 900 miljoen omzet. Colisée is net als Armonea niet beursgenoteerd. Beide bedrijven zijn geografisch complementair. Colisée heeft 119 woonzorgcentra in Frankrijk, Italië en Spanje, goed voor bijna 10.000 bedden. Armonea is actief in België, Duitsland en ook Spanje.

Met de operatie zijn de drie grootste Belgische private rusthuisuitbaters in Franse handen. Het Franse Korian controleert Senior Living Group, Armonea behoort tot de Colisée-groep en Orpea bouwde zelf een Belgische activiteit uit.