Verdeelde Rijkste Belgische families zetten rusthuisgroep Armonea te koop

De Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius zijn op zoek naar een koper voor hun rusthuisgroep Armonea. Hun mede-aandeelhouder, de familie Van den Brande, volgt in die beslissing. Armonea, de grootste Belgische private rusthuisexploitant, deed pogingen om een Europese schaalgrootte te bereiken maar slaagde daar niet in. Naarmate die plannen niet lukten, groeiden de ambities van beide familiale aandeelhouders uit elkaar. De familie Van den Brande moet daarbij afrekenen met moeilijkheden om haar diversificaties rendabel te krijgen terwijl haar partners de Spoelberch en de Mévius op een groeiende berg cash zitten die voortvloeit uit de dividenden van de biergigant AB Inbev. Armonea zelf wordt achtervolgd door een aantal fiskale geschillen.



Armonea, de op een na grootste rusthuisuitbater in ons land, staat te koop. De eerste biedronde zou al achter de rug zijn. Volgens een artikel in de Tijd ligt de vraagprijs boven het half miljard euro. Armonea baat in België 85 rusthuizen, serviceflats en residenties uit waarin 9.000 senioren worden verzorgd. Er werken 7.000 mensen. De groep ging de voorbije jaren op zoek naar schaalvergroting via de overnames van de Spaanse rusthuisgroep La Saleta en het Duitse DPUW. Die groei ambitie vergt echter veel middelen. En daar lopen de meningen uiteen.

Armonea is in handen van Verlinvest, de investeringsholding van de AB InBev-families de Spoelberch en de Mévius, en Palmyra Brands, de investeringsmaatschappij van de familie Van den Brande. De twee aandeelhouders voegden in 2008 hun rusthuisbelangen – respectievelijk Restel en Group Van den Brande – samen. Ze bezitten allebei de helft van de aandelen.

De koper wordt wellicht een partij die nog niet actief is op de Belgische markt of een investeringsfonds. De twee andere grote private spelers op de Belgische markt, de Fransen Korian en Orpea, dreigen bij een overname te worden teruggefloten door de concurrentieautoriteiten.