Familie de Mévius stapt uit miljardenvehikel Verlinvest

Frédéric de Mévius

De familie de Spoelberch koopt de familie de Mévius weg uit het investeringsvehikel Verlinvest. Beide families behoren tot de grootste en rijkste aandeelhouders van de biergigant AB Inbev. Beiden herinvesteerden ze een deel van hun AB Inbev dividenden via Verlinvest in niet bier gebonden bedrijven. Na 23 jaar stapt Frédéric de Mévius nu weg bij de holding. Zijn vertrek gaat gepaard met de verkoop van zijn participatie van 10 % aan de familie de Spoelberch, die controleert daarmee zowel Verlinvest als sectorgenoot Cobepa. Verlinvest staat voor een geïnvesteerd vermogen van om en bij 1,7 miljard euro.

Verlinvest werd in 1995 opgericht door Frédéric de Mévius en zijn neef Philippe de Spoelberch. De nu 60-jarige de Mévius was algemeen directeur van Verlinvest tot eind 2012. Daarna werd hij voorzitter van de raad van bestuur. Via de investeringsmaatschappij bouwde de voormalige zakenbankier een portefeuille uit in tal van sectoren, met een prominent gewicht voor bedrijven uit de voedings- en drankensector. Een van zijn topdeals was de verkoop van Vitamin Water voor 4 miljard dollar aan Coca-Cola in 2007. Verlinvest zit vandaag in het kapitaal van 26 bedrijven op drie continenten.



Volgens een bericht in de Tijd gaat de Mévius zich bezighouden met zijn landbouw- en wijndomein La Falize, in de provincie Namen. Maar voor zijn vertrek gaat hij samen met Verlinvest op zoek naar een CEO voor de investeringsmaatschappij.