Pascal Vanhalst koopt nu in turbo snelheid Pet-flessen specialist Resilux

Pascal Vanhalst

Er zit misschien iets in zijn eten.’ zei iemand mij recent al glimlachend aan de telefoon over de West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst. We weten niet of het in zijn eten zit, het staat in elk geval op zijn bankrekening. Nadat hij amper een maand terug succesvol uit de heftruckspecialist TVH stapte, kocht hij het verpakkingsbedrijf Abriso-Jiffy, de Nederlandse producent van overheaddeuren ConDoor en hij stapte in het vastgoedproject rond de Gentse Arsenaalsite van de NMBS. In 2018 kocht hij al het Duitse Suspa, producent van plastiekslangen voor huishoudtoestellen. En nu legt hij 270 miljoen op tafel om de producent van pet-flessen Resilux over te kopen van de familie De Cuyper. Vanhalst wil het succesvolle bedrijf na zijn overname van de beurs weghalen.

Precies een maand terug schreven we hier dat Pascal Vanhalst het kapitaal van zijn Belgische vennootschap Quva had opgetrokken met 500 miljoen euro. Die financiële middelen werden gehaald bij de Luxemburgse gelijknamige holding van Vanhalst. Die is goed voor een kapitaal van 1,5 miljard euro. Pascal Vanhalst rondde begin oktober de verkoop van haar belang van 40 procent in de Waregemse wereldspeler in onderdelen voor vorkheftrucks TVH Parts aan de familie D’Ieteren af. De autodienstengroep telde daarvoor 1,172 miljard euro neer. Nu ontpopt Vanhalst zich met zijn investeringsvennootschap Quva als een pure durfkapitalist. Quva wil investeren in bedrijven die marktleider of toonaangevend zijn in hun branche. Het gaat dan om middelgrote en grote internationale bedrijven met een mature business, die in Europa actief zijn. De geografische zoektocht spreidt zich uit over België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het VK.



Het beursgenoteerde Resilux voldoet blijkbaar aan die voorwaarden. Vanhalst neemt met Quva 57,51 procent in Resilux over van de eigenaars De Cuyper. De West-Vlaamse ondernemer legt daarvoor 235 euro per aandeel op tafel. Via een verplicht overnamebod op de resterende beursgenoteerde aandelen wil Vanhalst de producent van voorvormen voor pet-flessen vervolgens van de beurs halen. Vanhalst zal de deal in cash betalen. De deal zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 afgerond worden, na de nodige goedkeuringen. De overnameprijs ligt 38,6 procent hoger dan de slotkoers van donderdag. De familie De Cuyper blijft wel aan boord van Resilux. Co-CEO’s Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper zullen een deel van de opbrengsten van de overname herinvesteren in Resilux dat nadien voor 85 procent in handen zijn van Quva zal zijn en voor 15 procent in handen van de vennootschappen van de De Cuypers. “Daarenboven dienen zij gedurende minstens 12 tot 24 maanden actief te blijven als co-CEOs binnen de Resilux Groep”, klinkt het in het persbericht.