Paul Gheysens botst opnieuw met de fiscus (nu voor 11 miljoen euro)

Paul Gheysens (Foto: Ghelamco)

De Bijzondere Belastinginspectie BBI eist 11,3 miljoen euro belastingen van Paul Gheysens en zijn bedrijf Ghelamco. Basis van de claim vormt de Warsaw Unit, een innovatieve wolkenkrabber in de Poolse hoofdstad Warschau. Die is 202 meter en 46 verdiepingen hoog, goed voor 59.000 vierkante meter ruimte. Ghelamco startte de bouwwerken in april 2017. Het project was in handen van de Poolse vennootschap Apollo Invest. In september 2016, nog voor de bouwwerken aan de wolkenkrabber begonnen, werd 60 procent van de aandelen in de Poolse vennootschap verschoven van de Ieperse vennootschap Elzenwalle van Paul Gheysens en zijn vrouw naar de Cypriotische vennootschap Granbero Holdings. Volgens de BBI werden daarbij belastingen ontdoken. Cyprus en Granebro werden al eerder gebruikt door Ghelamco om fiscale constructies op te zetten. Vijf jaar terug analyseerde onze redactie een operatie rond The Spire, een eerste kantoortoren die Ghelamco bouwde in Warschau. In dat dossier eist de fiscus 153 miljoen euro.

Granbero Holdings is eigendom van Paul Gheysens en zijn bedrijf Ghelamco Group. Gheysens is bij het brede publiek vooral gekend als eigenaar van de eersteklasser Antwerp. In de constructie rond de Warsaw Unit kwam een uitzonderlijke financiële opbrengst van 33 miljoen euro terecht bij Elzenwalle, de persoonlijke patrimoiumvennootschap van het echtpaar Gheysens. De belastinginspectie stelt dat daarbij onterecht geen belastingen betaald zijn. Gheysens en zijn advocaten trokken naar de rechtbank van eerste aanleg in Brugge om de miljoenenclaim rond Elzenwalle aan te vechten. In januari kregen ze daar ongelijk. Ze tekenden beroep aan en in september volgend jaar wordt de zaak opnieuw gepleit voor het Gentse hof van beroep.Granbero, die centraal staat in de Ghelamco-constructies, wordt beheerd door een Cypriotisch boekhoudkantoor, dat tal van postbusvennootschappen beheert, vooral voor klanten uit Rusland, Griekenland, Centraal- en Oost-Europa. De Cypriotische vennootschappen van Ghelamco kregen allemaal hetzelfde adres van het boekhoudkantoor in de havenstad Limassol. Ghelamco is voor de rechtbank in Brugge verwikkeld in nog drie andere fiscale rechtszaken. Het belangrijkste dossier dateert van 2016 . Toen werd een dividend van 430 miljoen euro uitgekeerd door Granbero aan Ghelamco. Daarbij werd geen cash uitbetaald. Het bedrag dat vanuit Cyprus aan dividend werd uitbetaald, werd binnen Granbero voor eenzelfde bedrag gecompenseerd in aandelenkapitaal. Maar Ghelamco Group paste op dat miljoenenbedrag de aftrek voor ‘definitief belaste inkomsten’ toe. Volgens de BBI goed voor een claim van 153 miljoen euro.

Naast de gerechtszaken is Ghelamco ook nog in onderhandeling met de fiscus over een aantal andere dossiers die wel minder van omvang zijn. De Cypriotische constructies van Gheysens en Ghelamco trokken ook de aandacht van het gerecht. Het parket van Gent kreeg onlangs meldingen van verdachte transacties doorgespeeld, maar besloot geen strafrechtelijk onderzoek te openen. Het dossier werd geseponeerd omdat de belastinginspectie er al mee bezig is.