Paul Gheysens en Arabische volbloeden: rijk maar vol schulden

Een presentatie op Knocke Arabians

Paul Gheysens mag zich vandaag de dag de grootste vastgoedpromotor van Polen noemen, eigenaar van The Spire in Warschau, met zijn 220 meter de hoogste kantoortoren van Oost-Europa. De banden van Gheysens met Polen zijn opvallend. Hij maakte er niet alleen fortuin, hij koopt er ook al decennia lang Arabische volbloeden die hij overbrengt naar zijn stoeterij Knocke Arabians in het mondaine Knokke-Heist. Naar eigen zeggen is zijn stoeterij een slapende goudmijn. Maar zijn vennootschap Zoutekreken, die de stoeterij exploiteert, kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 16 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 13 miljoen euro. “Geen paniek, wanneer het moet steekt mijnheer Gheysens een tandje bij.” zegt een anonieme bron. Het lijkt wel een Arabische volbloed die geld schijt zoals de merkwaardige ezel in het volksverhaal “Tafeltje-dek-je, ezeltje-strek-je, knuppel-uit-de-zak”.Hij moet zo wat de man van het weekend zijn, Paul Gheysens. Elke krant heeft een uitgebreid portret van de landbouwerszoon uit Ieper gemaakt. Aanleiding: zijn bod op RSC Anderlecht en de opening van zijn nieuw stadion in FC Antwerp, ook al zijn eigendom.

Ons verhaal start in Wygoda, een klein gehucht van de Poolse stad Janów Podlaski. Die laatste ligt op de grens van Polen met Wit-Rusland en herbergt zowat de meest bekende stoeterij van Arabische volbloeden in Europa. Paul Gheysens doet er al jaren zaken.

Het interieur van Knocke Arabians

Zo kocht hij er de kweekhengst QR Marc, een paard met wereldklasse. Het Arabisch volbloedpaard won in Dubai de meest vermaarde schoonheidswedstrijd ter wereld: de International Arabian Horse Championship. “’Al drie jaar proberen sjeiks mijn paard te kopen”, vertelde de nu 63-jarige Paul Gheysens twee jaar terug. Hij was op dat moment niet van plan het dier te verkopen. “Een normaal paard is twee- tot drieduizend euro waard, een van de betere soort 30.000 tot 300.000 euro. En dan heb je de uitzonderingen, zoals QR Marc. Die is onbetaalbaar, hoeveel de Arabieren er ook tegenaan gooien’, vertelt Gheysens. ‘QR Marc is te belangrijk voor mijn kweekprogramma. Nu we zo’n succesvolle hengst hebben, zijn de veulens zoveel meer waard.” Wie zijn merrie kunstmatig wil laten bevruchten met het zaad van QR Marc, betaalt 8.000 euro. En dat doet hij zo’n 800 keer per jaar. Laatste detail, Gheysens, eigenaar van de stoeterij Knocke Arabians in Knokke, rijdt zelf niet vaak paard. “Ik heb het te druk met mijn andere bezigheid.” klinkt het.

Toch draait de stoeterij niet goed. Elk jaar opnieuw incasseert Gheysens verliezen. Vorig jaar liep dat op tot 3,8 miljoen euro. Maar Paul Gheysens staat persoonlijk borg voor 3,6 miljoen euro. Op de stoeterij rust een hypothecair krediet van 3,9 miljoen euro. Die borgstelling van Gheysens loopt over de holding Deus die de privé investeringen van Gheysens en zijn echtgenote controleert. In 2015 keerde die 21 miljoen euro kapitaal uit aan het echtpaar.
Buitenzicht van Knocke Arabians

Deus bezit ook zijn offshore luik. Hij controleert de Cypriotische holding Hyperlink Investments Ltd. En hij controleert ook 26 % van de Spaanse holding Peridot. Het was deze holding die Gheysens tot één ieders verrassing naar boven toverde wanneer hij in de lente van dit jaar zijn overname van FC Antwerp financieel moest verantwoorden. Maar financiële verrassingen zijn zo wat het levensmotto van Paul Gheysens. Samen met hard werken natuurlijk.

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Alvast bedankt.