Premier Wilmès meegesleurd in vuile affichage oorlog

‘De grootste bouwovertreder van ons land”. Zo omschrijft de website pnws.be Christopher Stone, de 60-jarige echtgenoot van federaal premier Sophie Wilmès. Stone is al decennia actief in de sector van de publiciteitsborden. Recent verkocht hij zijn bordenbedrijf aan de Franse gigant JC Decaux. Volgens pnws.be beheert Stone 15.000 publiciteitsborden waarvan er 13.500 illegaal zijn, ze hangen namelijk tegen woninggevels zonder dat daar een vergunning voor is. Stone zou nu werken aan de plaatsing van 1.000 bijkomende borden, eveneens illegaal, aldus de website. Belangrijk om weten is echter dat die website de uitloper is van het vroegere P-Magazine en eigendom is van Maurice De Velder. Deze fel omstreden ondernemer is zelf actief als verhuurder van publiciteitsborden. Het ziet er dus naar uit dat De Velder een concurrent wil nekken. Het was ook al De Velder die met pnws.be N-VA politicus Kris Van Dijck aan het schavot nagelde. Die aanval werd toen gekoppeld aan de goede relaties die De Velder onderhoudt met het Vlaams Belang.



Maurice De Velder, een zoon van een Brusselse slachthuisexploitant, heeft een lang en bijwijlen brutaal parcours afgelegd in de mediasector. De man bouwde in de jaren negentig de mediagroep Think Media uit, dat onder meer P-Magazine uitgaf en actief was in buitenreclame. Hij werd in 2008 in eerste aanleg veroordeeld voor valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken. In beroep maakte hij echter gebruik van de zogenaamde afkoopwet en wist hij een schikking te treffen. Een vroegere zakenpartner van De Velder, Zillion-uitbater Frank Verstraeten, omschreef hem eerder als ‘een goede toneelspeler’. Alain Grootaers, voormalig mede-eigenaar van uitgeverij De Vrije Pers, vergeleek De Velder zelfs met ‘The Godfather’. De website pnws.be is eigendom van de NV Mediageuzen. Die vennootschap heette tot 2016 ’t Sereen Bosch en omvatte de publiciteitsborden van De Velder. Die activiteit zit dus nu samen met de omstreden website in de NV Mediageuzen.

De Velder voert zelf een harde concurrentiestrijd in de sector van de affichage of buitenreclame. Nu zet hij dus de aanval in tegen zijn grootste concurrent in stadscommunicatie de Franse groep JC Decaux. Dat hij daarmee tegelijkertijd Christopher Stone, en dus onrechtstreeks ook diens echtgenote Sophie Wilmès, treft, lijkt mooi meegenomen. Eerder al was pnws.be het kanaal dat de berichten doorstuurde waarmee NV-A politicus Kris Van Dijck op het publiek schavot werd geplaatst. Van Dijck gaf als toenmalig interim-voorzitter van het Vlaams Parlement op 11 juli een toespraak in het stadhuis van Brussel wanneer pnws.be het nieuws lanceerde dat hij vroeger was tussengekomen in een dossier van een callgirl met wie hij een relatie had. De Velder richt zijn pijlen dus naar de politieke wereld. Recent betichtte hij de liberale vice-premier Alexander De Croo er van contact te hebben gezocht met een pornoster. Op het kabinet van premier Wilmès geeft men liever geen commentaar op het verhaal dat De Velder nu brengt.