Prins Joachim van België richt zijn eigen durfkapitalist Innesto op

Joachim van België (Foto: RV)

De 32-jarige prins Joachim van België heeft samen met zijn Mexicaanse achterneef Felipe Corcuera Habsburg het durffonds Innesto Fund I opgericht. Dat werd gekapitaliseerd op 6,75 miljoen euro. Met Innesto gaat prins Joachim op zoek naar middelgrote bedrijven die worden overgenomen en uitgebouwd om daarna terug te verkopen. Joachim van België is de jongste zoon van prinses Astrid, zus van koning Filip, en de nu 68-jarige prins Lorenz van Habsburg. Die laatste komt uit een bankiersfamilie. Zijn oudste zoon Amedeo werkt momenteel in het Zwitserse Bazel in de familiale bank. De jongere Joachim wist zich ondertussen te omringen met opmerkelijke partners. Het gaat dan om Gérard Lamarche die 12 jaar werkte met Albert Frère in de groep GBL en Philippe Haspeslagh, professor aan de Vlerick school, wiens familie rijk werd met diepvriesgroenten. De derde partner is de Spaanse Angeles Garcia-Poveda, momenteel voorzitter van de Franse beursgenoteerde groep Legrand, specialist in elektrische residentiële installaties.

Er zijn niet zoveel leden van de Belgische koninklijke familie die carrières uitbouwen in de financiële wereld. Prins Lorenz, als familiale aandeelhouder van de Zwitserse E. Gutzwiller & Cie vermogensbank, is daarop de uitzondering. Hij nam nu al twee van zijn zonen mee in de financiële wereld. De ambitie van Joachim werd naar buiten gebracht door de kranten van de Waalse mediagroep Sudpresse. Joachim van België behaalde zijn MBA (Master business administration) aan de Harvard Business School in Boston. Op Harvard werkte hij samen met professor Royce Yudkoff aan een project om het search fund-landschap in Europa te analyseren. De prins contacteerde zijn Mexicaanse achterneef Felipe Corcuera Habsburg, een zoon van Lorenz’ nicht aartshertogin Myriam die al enige tijd actief was in het domein van search funds. Samen begonnen ze in 2018 Innesto te ontwikkelen, en vandaag zijn ze respectievelijk managing partner en partner.



De naam van hun fonds Innesto komt uit het Italiaans en betekent zowel het enten van een tak op een boom als een huidtransplantatie. Dat is ook de inzet van een search fund, het zoeken van potentiële bedrijven, die overnemen, uitbouwen en verzilveren. Prins Joachim is daarbij de enige telg van Astrid en Lorenz die voor een loopbaan in eigen land koos. Zijn oudere broer Amedeo werkt al jaren in Bazel, waar hij de taken van zijn vader overnam in de investeringsbank E. Gutzwiller & Cie. Amedeo’s oudste zussen, de prinsessen Laura en Luisa, wonen beiden in Londen. Laura huwde in 2022 met de bankier William Isvy. Luisa werkte tot november als bedrijfsjurist bij het multinational-advocatenkantoor Gibson, Dunn & Crutcher. Nu is ze actief binnen Innesto.