Rieter beschuldigt Luc Tack van misbruik van vertrouwelijke informatie

Luc Tack (links) met naast hem zijn financieel directeur Stefaan Haspeslagh. (Foto: Belga Images)

De Zwitserse producent van spinnerij textielmachines Rieter gaat strafklacht indienen tegen Luc Tack en Stefaan Haspeslagh. Tack is de eigenaar van de Belgische beursgenoteerde producent van weefgetouw textielmachines Picanol. Hij was vier jaar bestuurder van Rieter. In maart dit jaar legde hij 45 miljoen euro op tafel om 10 % te kopen van Rieter Holding. Blijkt nu dat Rieter op dat moment in onderhandeling was om haar concurrent Saurer over te nemen. Rieter verwijt Tack en zijn CFO Haspeslagh dat ze vertrouwelijke informatie van het bedrijf hebben misbruikt om een eigen tegenbod te lanceren op Saurer. De inzet is niet onbelangrijk. Rieter legt 300 miljoen euro op tafel om de controle over Saurer te verkrijgen.

Rieter koopt drie productie eenheden van Saurer. De belangrijkste daarvan is Schlafhorst, een producent van opwindsystemen voor spinmachines. Daarnaast gaat het om Accotex en Temco die gespecialiseerde onderdelen maken voor de spinmachines. Die technologie inzake spinmachines is belangrijk, zowel voor Rieter als voor Picanol. Luc Tack zou daarbij een eigen bod hebben uitgebracht op Saurer waarbij hij de informatie die hij bij Rieter kreeg zou hebben misbruikt. In eerste instantie was Tack alleen maar bestuurder van Rieter. Wanneer hij tot ieders verrassing in maart dit jaar 45 miljoen euro betaalde om 10 procent te kopen van Rieter werd ook zijn financieel directeur Stefaan Haspeslagh bestuurder van de Zwitserse groep.In totaal controleert Tack nu 11,5 % van Rieter. Met zijn twee bestuurdersmandaten kon hij het overnamebod van Rieter op de Saurer fabrieken van dichtbij volgen. Het feit dat hij buiten het weten van Rieter om een eigen bod op Saurer klaarstoomde, zorgt volgens de Zwitsers voor een onherstelbare vertrouwensbreuk. Op een buitengewone algemene vergadering die nog moet worden gepland, zal het mandaat van Tack en zijn CFO worden ingetrokken. Tegen beide zal ook strafklacht worden ingediend.

Rieter is ’s werelds grootste leverancier van machines om garen te spinnen. Het Zwitserse beursgenoteerde bedrijf, met hoofdkwartier in Winterthur, heeft 15 productielocaties in 10 landen en 4.420 werknemers. Het realiseerde in 2020 een omzet van 516 miljoen euro en boekte een nettoverlies. Saurer is dan weer in handen van de Chinese Jinsengh groep, noteert op de beurs van Shangai en staat voor een omzet van 1,1 miljard euro. Picanol is specialist in de productie van weefgetouwen. Die worden ingezet na het spinnen. Het bedrijf is voor meer dan 90 % in handen van Luc Tack en staat voor een omzet van 2 miljard euro. Via Picanol is Tack ook referentie aandeelhouder van het chemiebedrijf Tessenderlo.