Corona virus nekt twee Belgische miljardairs (maar laat speculoos koekje ongemoeid)

Luc Tack, genekt door het corona virus.

Het corona virus maakt meer slachtoffers op de beurs dan in de ziekenhuizen. De industrieel Luc Tack en de familie D’Ieteren zijn niet langer miljardair. Het corona virus heeft hun beursgenoteerd vermogen teruggedrongen onder het miljard. Ook andere Belgische miljardairs worden getroffen door de corona beurscrash. De familie Colruyt verliest 440 miljoen euro en valt meteen van de vijfde naar de zevende plaats in onze ranglijst. De familie Frère verliest een half miljard euro. En gisteren zagen we dat de drie rijkste Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius samen als AB Inbev grootaandeelhouders liefst 10 miljard euro verliezen. Maar waar de biermerken Stella, Jupiler en Budweiser in het financieel moeras wegzinken, houdt het Lotus speculooskoekje van de familie Boone stand. Het slaagt er zelfs in nog te groeien in deze barre financiële tijden.

De corona crisis maakt meer slachtoffers op de beurs dan in de ziekenhuizen. Maar dat is logisch. De beurs loopt altijd voorop op de feiten. Als dat zo is, zullen er zeker corona zieken in Belgische ziekenhuizen terecht komen. Financieel zijn die er al. Luck Tack, controlerende aandeelhouder van de beursgenoteerde industriële bedrijven Picanol en Tessenderlo ziet zijn vermogen terugvallen van 1.080 naar 948 miljoen euro. De auto invoerder Roland D’Ieteren ziet zijn vermogen slinken van 1.103 miljoen euro naar 934 miljoen euro. De forse diversificatie die zijn holding doorvoert kan daar niets aan veranderen. De familie Frère ziet haar aandeel in de holding GBL in waarde dalen van 3.812 naar 3.303 miljoen euro. De controlerende families van de groep Ackermans & van Haaren zien hun vermogen slinken van 1.943 naar 1.757 miljoen euro. En de familie Colruyt, goed voor om en bij 100 aandeelhouders, moet opnieuw klappen incasseren, dit keer zakt haar vermogen van 3.703 naar 3.261 miljoen euro. Ook vorig jaar zat Colruyt in het verliezende kamp. In de zomer van 2019 verloor ze op slag 700 miljoen euro. Ook Eric Wittouck, de vijfde naam in onze lijst, incasseert verlies. Wittouck investeert hoofdzakelijk op Wall Street waar de Dow Jones de voorbije dagen 10 % inboette.



Crisis of geen crisis, een mens moet toch eten. En dus blijft het aandeel van Lotus Bakeries op recordhoogte. De expansiedrift van de familie Boone, onder meer in de Verenigde Staten, blijkt corona onbesmettelijk te zijn. Dat geldt ook voor de holding Brederode van de familie Van der Mersch. Ook die houdt stand. Opportunisten zien alvast koopjes opdagen in deze verwarde financiële tijden. AB Inbev was een jaar terug 70 euro waard. In de zomer vorig jaar piekte het aandeel op 90 euro. Nu staat het op 50 euro. Het leven is aan de durvers.