Rijkste Belg bewaart Anderlecht-aandelen op offshore paradijs

Alexandre Van Damme controleert wel degelijk 16 % van de aandelen van RSC Anderlecht. Die aandelen zitten vervat in de Luxemburgse holding Cesto. Die laatste is dan weer in handen van de holding Waterside Financial Ltd op de Britse Maagdeneilanden, een geliefd offshore paradijs. De krant Le Soir zegt te kunnen aantonen dat die in handen is van AB Inbev grootaandeelhouder Alexandre Van Damme, de Rijkste Belg. En de krant weet nog meer. Wanneer 3 aandeelhouders van Anderlecht zich verzetten tegen de verkoop van de aandelen gaat die niet door.



Le Soir is als deelnemer aan het onderzoekswerk naar de Paradise Papers goed geplaatst om het offshore netwerk rond de Rijkste Belg te ontrafelen. De krant bevestigt ook dat voorzitter Roger Van den Stock 30 % van zijn aandelen overdroeg aan zijn twee dochters zoals wij eerder schreven. Daarmee is zijn familie de grootste aandeelhouder. Op de tweede plaats volgt Van Damme met 16 %. Philippe Collin, neef van Roger Vanden Stock, heeft 14,6 procent. Michael Verschueren is goed voor 10 procent. Johan Beerlandt, kernaandeelhouder van Besix, is goed voor 5%. Net als Olivier Davignon en Paul Goosens. Etienne Davignon bezit 2,45%. Emmanuel Van Innis (Engie), Luc van Canegem en Pascal Minne (Degroof Petercam) hebben elk 2,5 procent. Jo Van Biesbroek en Herman Van Holsbeek hebben elk 1%. Deze elf namen samen vormen ook de raad van bestuur van Anderlecht.

Drie van hen samen kunnen de verkoop van de voetbalploeg tegenhouden. Momenteel zijn daarvoor twee kandidaten: de Russische oligarch Alisher Usmanov en het Vlaamse duo Paul Gheysens (Ghelamco) en Wouter Vandenhaute. Een derde, voorlopig anonieme bieder zou zich hebben aangediend via de advocaat Sven Mary.