RIP: Jackie Loomans, ondernemer en rallypiloot

Jackie Loomans (Foto: Belga Pictures)

De Lommels ondernemer Jackie Loomans is op 71-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. De Ierse groep IPL Plastics legde in 2019 75 miljoen euro op tafel voor het Lommelse bedrijf Loomans Plastics. Loomans produceert kunststofonderdelen voor verpakkingen van voeding en cosmetica. Maar bij het brede en vooral Limburgse publiek is Loomans in de eerste plaats bekend als fervent rallyrijder. Onder meer Koen Wauters, Gella Vandecaveye en motorcrosser Joël Smets nam hij mee naar de Dakar rally. Ook rallyrijder Freddy Loix maakte deel uit van het rallyteam van Loomans.

Jackie Loomans maakte van zijn bedrijf een snelle groeier met sommige jaren van een omzetstijging van gemiddeld 15 procent. Loomans Plastics was in 2017 goed voor een omzet van 43 miljoen euro en een operationele cash flow van 9,4 miljoen euro. De kunststofonderdelen vinden hun weg voornamelijk naar de voedings- en cosmeticasector. Bedrijven als Friesland, Lindal, Heineken, Hochwald, Danone, Belgomilk en Ferrero zijn vaste afnemers. Voor die laatstgenoemde maakte Loomans de deksels voor de Nutella potten. Loomans Matrijzen bedient dan weer de producenten van cosmetica- en voedingsverpakkingen.



In 2016 kreeg Loomans het verdict dat hij aan kanker leed. De ondernemer vocht tegen long-, keel en botkanker. Hij bleef wel rally’s rijden, zijn grote passie. Loomans heeft 26 Dakarrally’s gereden. Ook gewezen co-piloot Koen Wauters reageert in de pers en wel vanuit Dakhla waar hij momenteel deelneemt aan de Africa Eco Race 2024. “In 1996 nam ik als co-piloot van Jackie deel aan de Dakar. Hij heeft mij de weg in de woestijn gewezen. Hij heeft zoveel plezier in mijn leven gebracht en mij het Dakarvirus geschonken. Vanaf dat moment wist ik dat ik dit nog vaker zou doen. We wisten dat hij ziek was. Hij heeft heel lang zijn best gedaan. Maar uiteindelijk heeft hij de strijd verloren. We kochten vorig jaar zijn wagen waarmee we nu rijden. Hij is ingeslapen op de dag dat ik mijn eerste etappe heb gewonnen. Veel symbolischer wordt het niet. We hebben met ons team een minuutje stilte gehouden waarna we op hem hebben geklonken. We zullen hem herinneren als een heel fijne, doodeerlijke, gepassioneerde Dakarist in hart en nieren.”