RIP: Robert Donck

Robert Donck

In Ieper is Robert Donck op 92-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn broer Jozef bouwde hij het zuivelbedrijf Comelco uit. De familie Donck heeft zijn wortels in het het West-Vlaamse Passendale, in de buurt van Roeselare. Ook daar richtte de familie Donck in 1932 het kaasbedrijf Passendale op waarvan Passendale en Père Joseph de bekendste namen zouden worden. Met een omzet van meer dan 400 miljoen euro was Comelco daarbij de grootste in de Belgische zuivelsector. Robert Donck stond voor de kaasproductie terwijl zijn broer verantwoordelijk was voor de melk. Stassano, Stabilac, Yazoo en Joyvalle waren merken van Comelco. De familie Donck verkocht Comelco in 1991 aan de Nederlandse multinational Campina-Melkunie.

De broers Donck herinvesteerden quasi meteen het patrimonium in tal van nieuwe activiteiten. Die activiteit kreeg mee vorm door Frank Donck, zoon van Jozef. Die bouwde de holding 3D uit, een verwijzing naar de 2 Doncks en naar Luc Desimpel als derde aandeelhouder. 3D zou onder meer een vaste aandeelhouder worden van Almanij, de toenmalige holding boven de Kredietbank, nu KBC.



Op 13 juni 1995 werd onder impuls van Robert Donck de oude kaasfabriek erkend als monument en op 23 april 2000 startten de restauratiewerkzaamheden om op 28 februari 2003 als erfgoedsite en kaasmuseum te openen, een oude droom van Robert Donck waar hij bijzonder trots op was. Robert Donck bleef kinderloos.