Familie Desimpel [581]

Aimé Desimpel

Vermogen € 32 017 000
Gekend als Steenbakkerij Desimpel
Activiteit Beheer van vermogen
Inplanting Kortemark
Tendens Stijgend
Huidige positie 581


Tosalu is de holding in handen van de kinderen van wijlen Luc Desimpel. Samen met zijn broer Aimé controleerde Luc Desimpel de baksteengroep Desimpel Kortemark Company, die vijf generaties geleden opgestart werd. Op het moment van de verkoop was het een van de belangrijkste Europese steenbakkerijgroepen. In 1987 bereikt het familiebedrijf voor het eerst een omzet van één miljard frank of 25 miljoen euro. In 1990 opteert de familie Desimpel voor een beursgang, zonder afstand te doen van de meerderheid van de aandelen.

In januari 1996 wordt de baksteengroep onverwacht verkocht aan Hanson. De Britse groep waardeert het bedrijf op 142 miljoen euro. Op dat moment bezitten de broers Luc en Aimé Desimpel samen 50 procent van de aandelen. Na de overname verdwijnt het aandeel van de Brusselse beurs. Na deze verkoop besluiten beide broers afzonderlijk nieuwe wegen te bewandelen

De ondertussen ook overleden Aimé krijgt de controle over de familieholding De Speyebeek en wordt daarnaast ook volksvertegenwoordiger voor Open VLD. Tosalu wordt het vehikel van Luc, die een operationele samenwerking aangaat met Josef Donck, de vroegere topman van de zuivelgroep Comelco. Samen realiseren ze een aantal belangrijke vastgoedprojecten aan de Belgische kust. Met Donck stapt Desimpel ook in 3D, een holding die onder meer in juni 1997 in de toenmalige beursgenoteerde vennootschap Atenor stapt. Atenor is op dat moment een vastgoedvennootschap. Ook Josef Donck is ondertussen overleden. De kinderen van Luc Desimpel beheren momenteel Tosalu.