Rolmodel Marc Coucke: het succes van communicatie

In het lijstje van favoriete rolmodellen voor jonge Vlaamse ondernemers staan drie Vlamingen, Marc Coucke, Willy Naessens en Gert Verhulst, naast twee Amerikanen, Elon Musk en Steve Jobs. Het valt meteen op dat de Vlaamse ondernemers alle drie uitblinken door hun sterk communicatieprofiel. Marc Coucke is niet weg te branden uit de media, in goede en in kwade tijden. Willy Naessens dreef mee op de eerste originele golven van het miljonairsprogramma ‘The sky is the limit’. En Gert Verhulst verdient geld met communicatie. “Als je mensen wil inspireren, dan moet je durven naar buiten te komen.” zegt Marc Coucke.Etion, een forum voor geëngageerd ondernemen, ondervroeg samen met het sociaal ­secretariaat Acerta meer dan 1.150 Vlaamse ondernemers tussen 18 en 35 jaar om na te gaan wat hen nu écht drijft. Het Nieuwsblad kreeg de resultaten toegespeeld. En dat blijken niet zozeer financiële motieven te zijn maar eerder maatschappelijk verankerde doelstellingen. Acht op de tien onderschrijven de stelling dat maatschappelijke verantwoordelijkheid een plicht is van élke ondernemer. Dat moet meteen het cliché ontkracht dat jonge ondernemers alleen maar zo snel mogelijk willen ‘cashen’ door hun bedrijf te verkopen.

Die relatieve bescheidenheid sluit aan bij het grootste gemene goed van ondernemend Vlaanderen: Pour vivre heureux, vivons cachés. Dat toont zich meteen ook in de keuze van de rolmodellen. De meeste van de succesvolle ondernemers uit onze lijst blijken nobele onbekenden te zijn. De meest extraverte figuren drijven boven. Ook opmerkelijk, geen enkele vrouw daarbij. Ook vrouwelijke ondernemers schuiven mannen naar voor.

Marc Coucke: “Ik had wel een doel voor ogen: ik wou ooit op de beurs staan, tussen de andere grote spelers.”

“Ik heb altijd al jongere mensen willen inspireren, reageert Marc Coucke in de krant. Het is niet omdat we een klein landje zijn dat we niet groot mogen dromen. Daarom heb ik mijn successen en mislukkingen nooit weggestoken. Je hoort mij niet zeggen dat ik een betere ondernemer ben dan collega’s die zweren bij het principe Pour vivre heureux, vivons cachés. Maar als je mensen wil inspireren, dan moet je durven naar buiten te komen.”

Zelf had Coucke in zijn beginjaren geen rolmodel. “Maar ik had wel een doel voor ogen: ik wou ooit op de beurs staan, tussen de andere grote spelers. Als je écht groot droomt, kom je vroeg of laat bij de beurs uit. Zelfs Elon Musk zou het zonder de beurs nooit zover hebben geschopt.”