Rudi Mariën en Jos Sluys investeren in nieuwe Gentse biotech spin off

Rudi Mariën

Het nieuwe bedrijf Antelope Dx splitst zich af van de Universiteit Gent en MyCartis, in 2014 zelf een spin-off van het beursgenoteerde biotechbedrijf Biocartis uit Mechelen. De start up krijgt een kapitaal mee van 5,1 miljoen euro, aangebracht door een aantal investeerders, van wie de biotech durfkapitalisten Rudi Mariën en Jos Sluys de meest bekende zijn. Antelope Dx ontwikkelt snelle tests om soa’s en bacteriële infecties op te sporen. “Met het gemak van een zwangerschapstest” luidt het.

Antelope Dx specialiseert zich in technologie die het mogelijk maakt snel en accuraat testen uit te voeren, zonder staalvoorbereiding of complexe handelingen. Een eerste toepassing laat toe om thuis seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) op te sporen aan de hand van analyse van enkele druppels urine. Vandaar de vergelijking met een zwangerschapstest. Een tweede toepassing is een test om bacteriële infecties te onderscheiden van virale.



De technologie is gebaseerd op een fotonische chip die licht omzet in data. Fotonica werkt op basis van licht dat informatie overbrengt. Die overdracht gaat sneller en is accurater dan overdracht via elektronen. Onderzoeker van de UGent Jan-Willem Hoste is de oprichter en operationeel directeur van Antelope Dx. Het nieuwe bedrijf telt 15 medewerkers en is gevestigd in Bioscape, de biotechcampus in Gent-Zwijnaarde die Rudi Mariën vorig jaar oprichtte.