Sarah Puttemans krijgt als eerste influencer boete voor commerciële communicatie

Sarah Puttemans op Instagram.

De 24-jarige Sarah Puttemans is de eerste influencer die beboet wordt door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). Puttemans heeft volgens de VRM het mediadecreet geschonden door in haar video’s op Youtube en Tiktok onvoldoende aan te geven dat het gaat om commerciële, lees betaalde, communicatie. Die regelgeving schond ze, ook na waarschuwingen, waardoor ze nu 2.000 euro boete krijgt. Misschien denkt u ‘Wat heeft dat nu te maken met De Rijkste Belgen’? Wel, eigenlijk veel. Sarah Puttemans is de dochter van Yves Puttemans, eigenaar van projectontwikkelaar Dyls. Ze heeft een relatie met Viktor Verhulst, de zoon van Studio 100 aandeelhouder Gert Verhulst. Zowel Verhulst en Puttemans staan in onze lijst.

Puttemans is een van de bekendste mode- en beauty-influencers van Vlaanderen. Ze heeft meer dan 230.000 volgers op Instagram, en 80.000 op Tiktok. Al drie jaar exploiteert ze een Youtubekanaal waarin ze haar luxeleven etaleert. De reizen naar Capri, Saint-Tropez, Dubai, de Franse Alpen en de Italiaanse Rivièra zijn onderdeel van haar merk geworden. In eigen land is ze vaak te zien in Knokke en profileert ze zich met collega influencers zoals Jamie-Lee Six en Julie Vermeire.Vader Yves Puttemans, eigenaar van projectontwikkelaar Dyls, profileert zich hoofdzakelijk in Vlaams-Brabant. ‘Sky One’ aan de Leuvense Vaartkom springt momenteel meest in het oog, een unit van luxeappartementen en penthouses. Puttemans helpt “op drukke momenten” mee in het bedrijf, klinkt het in een video. De 24-jarige influencer is zelf ook afkomstig uit Leuven, waar ze ook haar middelbare school liep. “Ik heb het toen niet altijd even makkelijk gehad”, zegt ze in een video op haar Youtubekanaal. “Het klassieke systeem was redelijk moeilijk voor mij.” Puttemans haalde uiteindelijk haar middelbaar diploma via de examencommissie en zat een jaar op internaat in Oostduinkerke. Haar ‘sweet sixteen’ vierde ze destijds met een privéconcert van Regi. Later haalde ze haar bachelordiploma in fashion business na een studie in Parijs en Antwerpen.

De jonge influencer leerde Viktor Verhulst kennen in een strandbar in Saint-Tropez en sinds 2021 zijn ze een koppel. Ze liet recent de riante villa waar ze woonde met haar ouders en broer achter om samen te gaan wonen met Verhulst. Iets wat “emotioneel en bijzonder” was voor haar, gezien de sterke band met haar gezin. In 2023 kwam de influencer af en toe ook via het televisiescherm terecht in de Vlaamse huiskamers. Zo nam ze deel aan de Play4-programma’s De verraders en Celebrity masterchef. In de succesvolle realityreeks De Verhulstjes, die haar schoonfamilie in beeld brengt, is Puttemans niet te zien. “Die twee werelden houden we bewust gescheiden”, vertelde ze aan het Nieuwsblad.