Ségolène Frère slaat miljoenenslag met callcentergroep Webhelp

 

Ségolène Frère met haar echtgenoot op een archieffoto van 2005. (Foto: Belga Images)

De Amerikaanse callcentergroep Concentrix gaat zijn Franse concurrent Webhelp overnemen. Die laatste krijgt daarbij een waarde mee van 4,8 miljard dollar. Dat is goed nieuws voor GBL, de investeringsgroep die mee in handen is Ségolène Frère, van de dochter van wijlen Albert Frère. GBL betaalde in 2019 800 miljoen euro aan de investeringsgroep KKR om een meerderheidsbelang van 61 procent over te kopen in het Franse callcenterbedrijf dat daarbij werd gewaardeerd op 2,4 miljard euro. De waarde van Webhelp in de boeken van GBL zou na de overname stijgen tot 3 miljard euro. Vorig jaar stond die boekhoudkundige waarde nog op 1,7 miljard euro. Een forse winst dus voor de familie Frère.



Webhelp groeide de voorbije jaren uit tot Europese nummer één in klantendiensten zoals callcenters, outsourcing van bedrijfsprocessen, facturatie en het beheer van sociale media. Het concern, dat in 2000 werd opgericht, telt intussen meer dan 120.000 werknemers en staat voor een omzet van 2,5 miljard euro. Het beurshuis KBC Securities stelt dat de callcenteruitbater goed is voor 9 procent van de GBL-portefeuille. Daarmee is Webhelp de belangrijkste niet-genoteerde participatie in de portefeuille van GBL. De overname nu zal deels in cash en deels in aandelen worden betaald. KBC Securities verwacht dat de aandeelhouders van Webhelp 14,9 miljoen aandelen van Concentrix zullen ontvangen, naast 500 miljoen dollar cash en een obligatie van 700 miljoen dollar met een looptijd van twee jaar en een rente van 2 procent. GBL zal door de operatie de grootste aandeelhouder worden van Concentrix, dat zal uitgroeien tot een gigant met een omzet van 9,8 miljard dollar en een operationele kasstroom van 1,6 miljard dollar. Het fusiebedrijf zal op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq noteren.

GBL werd uitgebouwd door Albert Frère. Na zijn overlijden werd zijn vermogen gereorganiseerd. De kinderen van wijlen Albert Frère verdeelden de familiale groep toen onder elkaar. De tak rond zoon Gérald Frère kreeg de controle over de NPM, die rond dochter Ségolène over het belang in GBL. Ian Gallienne, de echtgenoot van Ségolène Frère is CEO van GBL. Vastgoed, kunst en wijn waaronder de aandelen in het prestigieuze wijndomein Château Cheval Blanc werden in tweeën verdeeld. De twee takken gingen daarbij een aandeelhouderspact voor 25 jaar aan.