De erfenis van Albert Frère (en de weinige successierechten er op)

Gérald Frère, de enige zoon van Albert Frère, nu goed voor 3 miljard euro.

Het overlijden van de Waalse miljardair Albert Frère roept onmiddellijk de vraag op wat er nu gebeurt met zijn fortuin? Wie zijn de erfgenamen van die 6,5 miljard euro? En hoeveel successierechten zal de Belgische staat kunnen incasseren? Het antwoord op die laatste vraag is alvast duidelijk: de Belgische belastingbetaler zal niet veel rijker worden van het heengaan van de vierde Rijkste Belg. Alles laat uitschijnen dat Albert Frère zijn erfenis al lang heeft geregeld. De Belgische schatkist staat daarbij buitenspel.

Albert Frère overleed vandaag op 92-jarige leeftijd. Hij laat een echtgenote na en twee kinderen, zijn zoon Gérald en zijn dochter Ségolène. En een vermogen van om en bij 6,5 miljard euro. Dat hele vermogen zit verpakt in een netwerk van binnen- en buitenlandse holdings en stichtingen. Sleutelbedrijven daarbij zijn de holding Frère-Bourgeois en de holding Loverval. Bovenaan staat de Nederlandse stichting Frère-Bourgeois. Zeven jaar geleden trok Albert Frère zich terug uit het actieve management van zijn groep. Op dat moment zal zijn erfenis ook al geregeld zijn. En wel via overdacht van certificaten binnen de Nederlandse stichting. Belastingen komen daar niet bij kijken. (Lees verder onder de foto)



Ségolène Frère, de dochter van Albert Frère, met naast haar haar neef Cédric Frère, oudste zoon van Gérald Frère.

Alert Frère staat bekend als investeerder in kunst en in wijn. In Frankrijk kocht hij het wellicht meest prestigieuze wijndomein Cheval Blanc, samen met zijn Franse collega miljardair Bernard Arnault. Die laatste bracht zijn aandelen in de wijngaard onder in de groep LVMH. Frère deed dat in de holding Frère-Bourgeois. Van Frère wordt gezegd dat hij kunst kocht per volume. Per bestelwagen om concreet te zijn. Niet zozeer per stuk. Marcel Duchamp was één van de lievelingskunstenaars van Frère. Samen met wat vastgoed zullen een deel van die kunstwerken wel privé zijn en in zijn erfenisaangifte terecht komen. Maar de meeste bezittingen zijn verpakt in vennootschappen. De grootste begunstigden daarvan zijn zijn zoon Gérald en zijn dochter Ségolène. Ook zijn tweede echtgenote Christine Hennuy zal niet in armoede achterblijven. Maar we kunnen er toch van uit gaan dat Gérald en Ségolène nu uitzicht hebben op een fortuin van elk 3 miljard euro.

Beide erfgenamen zijn op zijn minst even discreet als hun vader. Gérald Frère is weinig geïnteresseerd in zaken en leeft op zijn landgoed van 1.000 hectare in Henegouwen. Zijn echtgenote Béatrice De Rudder beheert de stoeterij Eclaircie waar terminale jongeren kunnen verblijven tijdens hun laatste levensdagen. Eclaircie ligt in Gerpinnes, de thuisbasis van de familie Frère en is gefinancierd door de stichting Charles-Albert Frère, genoemd naar de jongste zoon van Albert Frère die op 19-jarige leeftijd overleed in 1999. Ségolène Frère en haar echtgenoot Ian Galienne zijn dan weer vooral terug te vinden in Londen en Parijs waar ze graag gezien gasten zijn van de high society.