Square des Milliardaires (5): Waar ook Belgen thuis zijn

Vorige week kon u kennis maken met de buitenlandse bewoners van de Brusselse exclusieve “Square des Milliardaires”. Vandaag zijn de Belgische eigenaars aan de beurt. En dat zijn niet van de minste. Van oudsher is de Square goed bevolkt met vertegenwoordigers van de Rijkste Belgen. Maak vandaag kennis met de families Frère, de Béthune, Janssen, Bracht en De Pauw. Morgen ronden we onze serie af met de voorstelling van nog vijf adellijke families uit de Square.



Familie Albert Frère

Ségolène Frère en haar echtgenoot Ian Gailliene.

Vijf jaar terug kocht de Waalse miljardair Albert Frère via één van zijn vele holdings een woning in de Square des Milliardaires. De woning werd de thuisbasis van zijn dochter Ségolène. De 40-jarige Ségolène is naast haar half broer Gérald de enige rechtstreekse erfgename van Albert Frère wiens vermogen 6 miljard euro bedraagt. Haar broer Charles-Albert overleed in 1999 in een auto ongeval. Ségolène is getrouwd met Ian Galliene. Samen hebben ze vier kinderen. Ian Galliene staat mee aan de leiding van de groep GBL die de belangen van de familie omvat. Ségolène is net als haar halfbroer Gérald veel minder tot helemaal niet geïnteresseerd in de financiële wereld. Samen met haar nicht Cordelia de Castellane zette ze het merk van kinderkleding CdC op poten. CdC wil kwaliteit bieden maar wil wel betaalbaar zijn. Het merk wordt verkocht in 100 winkels wereldwijd en beheert zelf 13 verkooppunten. Ségolène gaat er prat op dat haar vader financieel niet betrokken is bij CdC. De familie Frère is verankerd in Gerpinnes in Henegouwen maar Albert Frère bezit residentieel vastgoed in verschillende wereldsteden waaronder een belangrijk appartement in de Avenue Foch in Parijs. In Marrakech bezit hij een zomerlandgoed.

Familie de Béthune

De adellijke familie de Béthune is een belangrijke familie die is verankerd in het Zuid-West Vlaamse Kortrijk. Ze heeft zowel uitlopers in de industriële als in de politieke wereld. Meest rijke telg is ongetwijfeld Bernadette de Béthune die is gehuwd met Charles Beauduin. Deze Brusselse familie ging van start met de productie van naaimachines. Charles Beauduin realiseerde de belangrijkste expansie van het familiale bedrijf. Hij legde daarvoor de basis met de overname van de producent van textielmachines Van de Wiele uit het West-Vlaamse Marke. Later werd hij referentie aandeelhouder van het ook al West-Vlaamse beursgenoteerde high-tech bedrijf Barco. Beauduin controleert nu 18 procent van Barco. De familie de Béthune heeft ook een aantal belangrijke politieke verlengstukken. Jean de Béthune is momenteel voorzitter van de veel geplaagde CD&V afdeling van Kortijk. Veelgeplaagd omdat de CD&V in Kortrijk in de oppositie werd geduwd door Vincent van Quickenborne en waar sterkhouder en huidig Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck geen lijstrekker meer wil zijn. Jean de Béthune werkt aan een vernieuwde jonge CD&V ploeg. Sabine de Béthune, nicht van journalist Rik van Cauwelaert, is dan weer Vlaams parlementslid en senator voor CD&V.

Barones Janssen

Dora Janssen-Arts

Barones Janssen werd geboren als Theodora Arts. Ze huwde met dr. Paul Janssen, stichter van het gelijknamige farmabedrijf in Beersel. Volgens sommigen was dokter Paul Janssen niet enkel de rijkste man van Vlaanderen maar meteen van heel België. Janssen promoveerde in 1951 aan de Gentse universiteit. Twee jaar later kreeg hij van zijn vader een startkapitaal dat hij gebruikte om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Als eerste product was er pijnstillend middel tegen menstruatiepijn. De grote doorbraak kwam er echter met de ontwikkeling van Reasec, een middel tegen diarree. Op 17 juli 1961 verkocht Janssen zijn jonge farmabedrijf aan de Amerikaanse gigant Johnson & Johnson. De verkoop nam de vorm aan van een fusie waarbij ‘dokter Paul’ zoals hij werd genoemd, een fors pakket aandelen Johnson & Johnson verwierf. Paul Janssen overleed in 2003. Zijn echtgenote had op dat moment een unieke verzameling precolumbiaanse kunst bij elkaar gekocht. De 350 stukken uit de collectie werden overgedragen aan de Vlaamse gemeenschap als betaling van de 7,7 miljoen erfenisrechten op de nalatenschap van Paul Janssen. Vorig jaar kwam ze in het nieuws nadat ze een schat van 17 gouden voorwerpen terug bezorgde aan de Kogi stam in Colombia. De 17 stukken, geschat op 15 miljoen euro, zijn een restant van de precolombiaanse kunstverzameling die gebruikt werd voor de successierechten regeling. Om de stukken terug te bezorgen moest Janssen twee jaar onderhandelen met de Colombiaanse staat die de stukken zelf opeiste.

Victoria Bracht

Victoria Bracht is één van drie dochter van baron Bracht. De adellijke familie Bracht was jarenlang de referentie aandeelhouder van de koloniale plantageholding Sipef. In 2013 liet baron Theo Bracht echter al zijn aandelen over aan zijn drie dochters Priscilla, Theodora en Victoria. De familie huist van oudsher in het kasteel Calesberg in Schoten, waar ook nog steeds de hoofdzetel van Sipef is gevestigd. Die vennootschap, voluit de Société Internationale de Plantations et de Finance, groeide uit van een bedrijfje met twee aankoopkantoren tot een geheel van plantages van meer dan 65.000 hectare. De familie Bracht schuwt de openbaarheid. Dat zou te maken hebben met de ontvoering en de moord op Charles-Victor Bracht. Op 7 maart 1978 werd Bracht in een Antwerpse parkeergarage ontvoerd door Marcel “Dexter” Van Tongelen. Die vroeg losgeld in ruil voor de vrijlating van de baron, maar de rechercheurs herkenden Van Tongelens stem. Op 10 april 1978 werd Bracht vermoord teruggevonden. Hij bleek al op de eerste dag van de ontvoering te zijn doodgeschoten, ook al werd er over losgeld onderhandeld. Op 29 februari 1980 werd “Dexter” door het assisenhof van Antwerpen veroordeeld tot de doodstraf, die automatisch werd omgezet in levenslang. In 1991, hij heeft dan dertien jaar in de cel gezeten, wordt hij vrijgelaten en verdwijnt hij in de anonimiteit.

Charles De Pauw

Charles De Pauw

Charles De Pauw beheert in het Brusselse een vastgoedportefeuille van om en bij 12 miljoen euro. Hij is genoemd naar zijn grootvader Charly De Pauw, een naam die jarenlang geassocieerd werd met speculatie en vriendjespolitiek in Brussel. Charly De Pauw, ooit gestart als hervuller van brandblusapparaten, stapte midden de jaren ’50 in de Brusselse vastgoedmarkt. Het was het begin van de gouden jaren voor de Brusselse vastgoedspeculanten. De Pauw ontpopte zich tot specialist van ondergrondse parkings. Overal waar in Brussel gewerkt werd aan de metro, dook De Pauw op om er in de buurt een ondergrondse parking aan te leggen. Globaal was De Pauw met zijn vennootschap CDP (Consortium de Parking maar ook zijn persoonlijke initialen) betrokken bij meer dan 20 parkings.

Enkele jaren later vormde hij zijn CDP om tot Compagnie de Promotion en stortte hij zich met heel zijn hebben en houden op de ontwikkeling van de Brusselse Noordwijk. Samen met zijn Brusselse vriend en politicus Paul Van den Boeynants zou hij van de Noordwijk het Brusselse Manhattan maken. Hele woonwijken werden tegen de vlakte gegooid. Er werden twee WTC-torens (World Trade Center) neergepoot. Maar de conjunctuur stak stokken in de wielen. De vraag op de Brusselse vastgoedmarkt naar kantoren stremde en plots werd iedereen geconfronteerd met een overaanbod aan kantoren. Begin de jaren ’70 schommelde CDP aan de rand van het bankroet. Maar CDP overleefde de crisis.

Charly De Pauw zelf overleed in 1984. Zijn twee zonen Patrick en Alain namen het imperium over. Met de economische boom van de jaren ’90 raakte ook de ontwikkeling van de Noordwijk in een nieuwe versnelling. Momenteel staan er 30 gebouwen in de Ruimte Noord en werken er dagelijks 30.000 mensen.

Charles De Pauw zelf, tot 10 jaar terug een verwoed autoracer, kwam in de jaren ’90 in opspraak in een dossier van een BTW-carrousel en witwassen. Daarbij werden vennootschappen gebruikt van wijlen Charly De Pauw. Het duurde 15 jaar tot het dossier voor de rechtbank kwam in 2013. De advocaat van Charles De Pauw ontkende niet dat zijn cliënt betrokken was bij de zaak. Maar hij was nog jong en het spinnenweb van vennootschappen dat hij beheerde, was eigenlijk niet te controleren, zo pleitte hij. De rechtbank oordeelde dat de feiten verjaard waren en er werden geen straffen uitgesproken.

Met zijn vennootschap Aréa Real Estate is Charles De Pauw ook actief als makelaar van vastgoed in de Square des Milliardaires.