Sergio Herman steekt eigen uitgeverij mes in het hart

Het laatste boek van Herman dat bij Minestrone verscheen.

Voor zijn jongste boek ‘Just Cook It’ ging topchef Sergio Herman met de Amsterdamse uitgeverij Carrera Culinair in zee. Niets bijzonder, zult u denken, ware het niet dat Herman al zijn vorige boeken uitgaf bij Uitgeverij Minestrone waarvan hij opmerkelijk genoeg zelf bijna 40 % van de aandelen controleert. Meerderheidsaandeelhouder en food fotograaf Tony Le Duc is er de kop van in. Hij klaagt de handelswijze van Herman aan in een open brief. Voor Minestrone wenkt het faillissement.Le Duc ging van start met Minestrone in 2008. Drie jaar later kocht Herman  39,87 procent van de aandelen van de uitgeverij. Le Duc was destijds zowat de topfotograaf wanneer het om culinaire foto’s ging. Ondertussen is ook die specialiteit teniet gegaan in de digitale media tsunami. Herman koos nu voor een andere uitgever. Le Duc trok naar de rechtbank maar die stelde hem in het ongelijk. Herman wil nu ook zijn 40 % aandelen van de hand doen. Volgens Le Duc stelt Herman daarbij allerlei financiële eisen waarmee hij de uitgeverij in een wurggreep houdt en is er van overleg geen sprake. Le Duc heeft ook, na een financieel slecht jaar door de gevolgen van een hartaanval, twee jaar geleden een lening voor de zaak afgesloten, met zijn woning als borg.

Sergio Herman aan zijn uitgever Tony Le Duc: “Tony, ik speel nu in een hogere league…”

“Los van de vraag of de wijze waarop je je vertrek hebt gerealiseerd juridisch al dan niet correct is verlopen, getuigt de manier waarop je het hebt gedaan in elk geval van een gebrek aan respect voor mij en je eigen vennootschap, zo schrijft Le Duc. Uit het niets komt er een mail binnen waarin je eist dat eerst alle royalties van 2016 moeten worden uitbetaald voordat je beslist om een nieuw boek te maken. En je boekhouder laat weten dat de royaltypercentages van mijn financieel voorstel, die conform de eerdere uitgaven waren, minstens moest worden verdubbeld. Ik stond perplex. Braaf betaal ik je alle royalties van 2016 en tien dagen na de ontvangsten beslis je botweg dat je met Minestrone geen boeken meer gaat maken. Te weinig geld was één van je beweegredenen. Een andere reden die je aangaf ging mij door merg en been. “Tony , ik speel nu in een hogere league…”

Minestrone zelf kijkt intussen aan tegen een negatief eigen vermogen. “De grond zakt stilaan weg vanonder mijn voeten, aldus Le Duc. Ik heb deze week al het personeel van Minestrone ontslagen. Ik betaal mezelf al sinds april geen loon meer uit. De openstaande facturen stapelen zich op. Deze situatie is onhoudbaar. De gevolgen staan aan de voordeur. Ik heb nu ook moeite om dit onrecht alleen te dragen en ik vind langzamerhand dat de situatie van Minestrone, mijn persoonlijk verdriet en vernedering mag gedeeld worden met de buitenwereld. Het mag geweten zijn hoe roem, ambities en geld iemand radicaal kunnen veranderen in een harteloos wezen en daarmee een ander in de problemen brengt.”