Urbain Vandeurzen verzamelt Rijkste Belgen in private Gimv

Investeerder Urbain Vandeurzen wil 250 miljoen euro durfkapitaal bijeenbrengen in het nieuwe fonds Smile Invest. Hij zoekt en vindt die fondsen bij ondernemers zoals Vic Swerts, Jan Toye, Noël Essers, Gaëtan Hannecart, Bernard Thiers, de familie Cordier en Rudi Pauwels. Opvallend is dat het hele management van Smile Invest in handen is van vroegere specialisten die afkomstig zijn van de Gimv, de durfinvesteerder in handen van de Vlaamse overheid. Ook gewezen Gimv CEO Dirk Boogmans stapt in Smile Invest. Vandeurzen was tussen 2011 en 2016 voorzitter van de Gimv. Hij ambieerde daarbij de overheidsmaatschappij verder te privatiseren, een plan dat mislukte.Zes maand nadat Vandeurzen zijn investeringsplannen bekend maakte, brengt de krant de Tijd nu een eerste lijst met namen van geïnteresseerde investeerders. Samen moeten die goed zijn voor 250 miljoen euro. “Smile Invest investeert in bedrijven die voor hun groei, internationalisering of verdere productontwikkeling behoefte hebben aan 10 tot 40 miljoen euro, en die al een professioneel management en een goede structuur hebben”, zegt Bart Cauberghe in de krant. Cauberghe wordt samen met Thomas Dewever en binnenkort ook Ivo Vincente managing partner van Smile Invest. De drie brengen als investeringsmanagers bij de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv hun eigen netwerk mee.

Het fonds wil bewust niet puur Vlaams zijn, zo klinkt het. Smile Invest gaat op zoek naar dossiers in de Benelux, met kantoren in Leuven en in de Nederlandse Randstad. 250 miljoen euro is de eerste closing. Het plafond van het fonds is 350 miljoen euro. Daarbij is ook ruimte voor Nederlandse investeerders. Smile Invest wil ook een deel meerwaarden herinvesteren. Jaarlijks kan 60 miljoen euro worden geïnvesteerd in 2 tot 3 dossiers.

Behalve de drie managing partners heeft ook Dirk Boogmans, een van de investeerders, een achtergrond bij de Gimv. Hij zal samen met Vandeurzen, mede-investeerder Rudi Pauwels en de managing partners in het investeringscomité zetelen. Nog in de Tijd zegt Vandeurzen dat er geen sprake is van enige vorm van revanche tegenover de Gimv.