VASTGOED – Ion en Paul Thiers gaan megabordeel Hangar d’Amour bouwen in Oostende

Een beeld van Hangaar 1 zoals gebracht door de lokale tv-zender WTV Focus

De Waregemse projectontwikkelaar Ion gaat het vervallen Oostendse havengebouw Hangaar 1 aankopen en renoveren. Opmerkelijk is dat de helft van het gerenoveerde gebouw onderdak zal bieden aan om en bij 30 bordelen. De andere helft zal onder meer worden ingenomen door een brasserie, een micro-brouwerij en een politiekantoor. Ion voert de operatie door via het Lion Investemnt Fund dat in handen is van de drie Ion-eigenaars Kristof Vanfleteren, Davy Demunck en Paul Thiers. Die onderhandelden al langer met het Oostendse stadsbestuur maar dat liep niet van een leien dakje. Nadat Oostende de onderhandelingen liet afspringen, dreigde Ion met een forse schadevergoeding. Nu is er dus toch een compromis. De exploitatie van het megabordeel komt bij Franky Deconinck. Die exploiteert met zijn bedrijf Q-Invest FDK al langer het Antwerpse mega-bordeel Villa Tinto.

De werken aan het project, dat de naam Hangar d’Amour meekreeg, kunnen nu starten in 2021. Eerder kwam het tot een conflict tussen Oostende en Ion omtrent de omgevingskosten, maar dat is nu van de baan. Schepen van Stadsgebouwen Björn Anseeuw (N-VA): “Er was een erfpacht voor de gebouwen, maar niet voor de omgeving. Het nieuwe akkoord houdt in dat Lion nu de omgeving ook betaalt. Daardoor bespaart de stad 1,4 miljoen euro. Ik ben blij dat dit van de baan is. Het blijft de bedoeling om het te realiseren zoals gepland, met inbegrip van de bordelen. Ik heb voor de stad een goed akkoord onderhandeld en ik waardeer ook de inspanning van de private partner.” Die private partner moest blijkbaar wel zijn financiële spierballen rollen en dreigen met een forse schadevergoeding om het dossier terug vlot te krijgen. (Lees verder onder de foto)



Het dossier Hangaar 1 werd al opgestart onder de vroegere Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte. Die had de ambitie de versnipperde bordelen in de stationsbuurt op te ruimen en te centraliseren. Hangaar 1 situeert zich in diezelfde buurt. Vande Lanotte zelf lijkt de politiek wel definitief vaarwel te hebben gezegd. De professor in grondwettelijk recht werkt nu voor het advocatenkantoor van Walter Van Steenbrugge. Recente richtte hij ook de nieuwe commanditaire vennootschap JVL Legal op.