VASTGOED – Karine Huts blaast Mechels klooster nieuw leven in

Het Karmelietessenklooster in Mechelen. (Foto: Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed)

Karine Huts, echtgenote van logistiek ondernemer en miljardair Fernand Huts, gaat het Karmelietessenklooster in Mechelen ombouwen tot een museum gewijd aan Latijns-Amerikaanse kunst. De site van 4.300 vierkante meter biedt momenteel onderdak aan het hoofdkwartier van het afvalverwerkend bedrijf Indaver, een onderdeel van Katoen Natie. Andere mogelijke functies zijn een ruimte voor artists in residence, horeca en een auditorium dat in de kapel kan komen. De binnenkoer met tuin moet overkoepeld worden met een glazen dak. Karine Huts is geboren in Mechelen en zegt een cadeau te willen doen aan haar geboortestad. De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) is in zijn nopjes nu hij de herbestemming van het klooster kan aankondigen in het licht van de lokale verkiezingen in oktober dit jaar. Na de Boerentoren in Antwerpen is het Mechelse Karmelietessenklooster de tweede site die de familie Huts een nieuwe publieke herbestemming geeft.

Karine Huts zegt dat ze werd geïnspireerd door het cultureel centrum Les Franciscaines dat ze zag in de Franse badplaats Deauville twee jaar geleden. Dat klooster werd aangepakt door Moatti & Rivière, een internationaal gereputeerd architectenbureau uit Parijs. De architect Alain Moatti werkte onder meer aan de restauratie van de Eiffeltoren en l’Hôtel de la Marine op de Place de la Concorde. Hij gaat nu ook in Mechelen het Karmelietessenklooster herbestemmen.



De kloostertuin zal vernieuwd worden en blijft publiek toegankelijk. Het Mechels stadsbestuur heeft die plannen al goedgekeurd. De architecten gaan de plannen nu verder concretiseren, samen met de stedenbouwkundige diensten van de stad en het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. Van zodra alle procedures zijn doorlopen, is het de ambitie om eind volgend jaar of begin 2026 te starten met de werken. De geschiedenis van het klooster gaat terug tot in de veertiende eeuw. In 1996 verlieten de slotzusters Karmelietessen het klooster dat ze sinds 1845 bewoonden.