VASTGOED – KBC bestudeert mogelijke verkoop van Antwerpse Boerentoren

De bankgroep KBC gaat de markt bevragen over een mogelijke verkoop van de Boerentoren, het iconisch kantoorgebouw van de bank dat in het centrum van Antwerpen is gelegen. Aanleiding voor de studie vormt de vaststelling dat het gebouw wellicht vijf jaar dicht moet om gesaneerd te worden van asbest. In eerste instantie werd gedacht dat die operatie slechts 2 jaar in beslag zou nemen. Mogelijk laat KBC nu de hele operatie over aan een professionele vastgoedontwikkelaar.



Begin jaren 90 werd een eerste asbestsanering uitgevoerd in het gebouw. Bij renovatiewerken in november 2017 werd echter ontdekt dat er nog steeds asbest aanwezig was op verborgen plekken in het gebouw. Het ging om plaatsen die ofwel niet zichtbaar ofwel niet toegankelijk waren, zoals achter valse wanden of valse plafonds. Die werken zouden naar schatting twee jaar duren. Maar nu blijkt dat de toren moet gestript worden tot op de ruwbouw, een operatie die vijf jaar kan in beslag nemen. Er kan dan ook worden gedacht aan een herbestemming.

De Boerentoren werd in 1931 afgewerkt. Het was het de eerste wolkenkrabber van het Europees continent. De toren was toen 87,5 meter hoog. De naam “Boerentoren” werd door de Antwerpenaren spottend gebruikt omdat de eigenaar de Belgische Boerenbond was. Om u een idee te geven, er werden bij de bouw van de toren 3,5 miljoen Boomse bakstenen verwerkt. Vandaag de dag is de Boerenbond nog steeds de grootste referentie aandeelhouder van KBC, naast een aantal vermogende Vlaamse families. KBC zou voor de zomer van 2020 beslissen over de toekomst van het gebouw.