Wat als de Boerenbond een Rijkste Belg zou zijn?

15042014 TOMBEEK Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Boerenbond.  CREDIT: Imagedesk / Wouter Van VoorenMocht de Boerenbond een familiaal bedrijf zijn, dan zou hij de derde Rijkste Belg zijn, na de familiale aandeelhouders van AB-Inbev en Albert Frère, en voor de families Emsens en Colruyt. Centraal in dat verhaal staat natuurlijk de participatie van 11,4 procent die de Boerenbond aanhoudt in de financiële groep KBC. Die participatie alleen al is momenteel 2,6 miljard euro waard. Voeg daar de andere belangen bij die worden aangehouden via de holding MRBB en je komt op een totaal gewicht van 4,422 miljard euro. Sonja De Becker, opvolgster van Boerenbond-voorzitter Piet Van Temsche, weet meteen wat haar te wachten staat.



Piet Van Temsche maakte vandaag bekend dat hij eind dit jaar opstapt als voorzitter van de Boerenbond. Hij wil zijn carrière een andere wending geven. Waarheen die wending leidt, is niet bekend. Maar we kunnen er bijna zeker van zijn dat die wending in de richting gaat van het bedrijfsleven. De nu 59-jarige Van Temsche beschikt over een zeer uitgebreid netwerk aan politieke, financiële en industriële contacten.

Van Temsche is geboren op sinterklaasdag 6 december 1955 in een vlasfamilie. Hij krijgt een opleiding aan het jezuïetencollege Sint-Jozef in Aalst, met als slagzin ‘semper magis’, steeds beter, zonder zelfgenoegzaamheid. Als ambtenaar gesteund door de CD&V toont hij zich een eerste keer tijdens de varkenspest van 1994. In zes maanden tijd worden 1,2 miljoen varkens opgeruimd. Daarna trekt Van Temsche de kar om de sector te saneren en een opvolgingssysteem voor de slachtdieren uit te werken. In 1999 volgt de dioxinecrisis. Samen met Jean-Luc Dehaene zal hij opnieuw de zaak rechttrekken. Dehaene wordt er electoraal niet voor beloond. Van Temsche daarentegen stoot door tot de hoogste regionen van de macht in België. In maart 2006 wordt hij ondervoorzitter van de Boerenbond. Twee jaar later neemt hij de voorzittersstoel over van Noël Devisch. Hij zal alle grote reorganisaties in de sector van dichtbij meemaken zowel in de groenten- als de vleessector, met als meest recente punt de creatie van de Belgian Porc Group, de grootste varkensverwerker van het land.

Als Boerenbond-voorzitter is Van Temsche meteen ook voorzitter van de Boerenbond-holding MRBB. Die houdt belangen aan in zowat 70 bedrijven waaronder de groep Aveve, het dienstensecretariaat Acerta en allerlei bedrijven in landbouw, veeteelt en bio-industrie. Van Temsche toonde zich daarnaast een fervent verdediger van de groep KBC, ook na de bankencrisis van 2008 die de Boerenbond om en bij 320 miljoen euro kostte. De tijden zijn ondertussen veranderd. De voorbije vijf jaar keerde MRBB gecumuleerd 132 miljoen aan dividenden uit. Die gaan naar de organisatie van de Boerenbond en zijn verschillende landelijke afdelingen. MRBB beheert naast haar industriële belangen en KBC ook nog een beleggingsportefeuille van 999 miljoen euro. De groepswinst van MRBB over 2014 bedroeg 347,4 miljoen euro. Een boerenjaar. Van Temsche zal afscheid kunnen nemen in schoonheid. Ook dat is belangrijk in een carrière.