VASTGOED – Paul Gheysens verkoopt hotel Pomme De Pin in Courchevel (voor 62 miljoen euro)

Het Hotel Pomme De Pin (Foto: Ghelamco)

De West-Vlaamse bouwheer en projectontwikkelaar Paul Gheysens verkoopt met Ghelamco zijn Hotel La Pomme De Pin in Courchevel aan het Franse Groupe OCP. Met de deal is een bedrag gemoeid van 62 miljoen euro. Ghelamco kocht Hotel La Pomme De Pin acht jaar terug en baatte het enige tijd zelf uit. In juni 2021 verkreeg de projectontwikkelaar een bouwvergunning om op dezelfde locatie een volledig nieuw luxueus hotel te bouwen. Het vernieuwde hotel zal bestaan uit tien verdiepingen. Er komt onder andere een restaurant, wellnessruimte, bar en deels overdekt terras. Het project omvat 15 suites, goed voor 61 kamers op een oppervlakte van 6.868 vierkante meter.

Na de verkoop van Hotel La Pomme De Pin voor 62 miljoen euro worden er de komende tijd nog meerdere andere verkopen verwacht door Ghelamco. Het bedrijf toont zo opnieuw zijn sterkte op het vlak van projectontwikkeling.” zo zegt een persbericht van Ghelamco. Gheysens spreekt daarmee opnieuw de aanhoudende berichten tegen dat zijn bedrijf onder financiële hoogspanning staat als gevolg van de aanhoudende hoge rente en slabakkende vastgoedmarkt.Het Hotel Pomme De Pin ligt in het bekende skidorp Courchevel 1850, het hoogst gelegen dorp uit het wintersportgebied Courchevel, dat deel uitmaakt van Les 3 Vallées. Het is het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld met verschillende hoogtes en diverse en gevarieerde pistes. Hotel La Pomme De Pin opende zijn deuren in 1966 en ligt aan de voet van de skipistes. Groupe OCP, sinds zijn oprichting in 2008 een grote speler in de hotelmarkt, werkt de bouw van Pomme De Pin nu verder af. De gedeeltelijke opening staat gepland voor midden 2025, waarna het hotel volledig in gebruik zal genomen worden in december 2025, klaar voor het hoogseizoen.

Ghelamco draagt een schuldenlast van 1,3 miljard euro waarvan 859 miljoen euro dit jaar moet worden geherfinancierd. Daar tegenover staat een portfolio van bijna 2 miljard euro aan vastgoedbeleggingen, ontwikkelingsvoorraad en vastgoed bestemd voor verkoop. Dat bedrag is wel gebaseerd op waarderingen van schatters. Naar eigen zeggen had de pijplijn van Ghelamco halfweg vorig jaar een bruto ontwikkelingswaarde van 6,4 miljard euro. Daarmee is Ghelamco’s pijplijn groter dan die van de beursgenoteerde groep Immobel van Marnix Galle. De cijfers moeten wel voorzichtig worden geïnterpreteerd. Hotel La Pomme De Pin getuigt daarvan. Gheysens ontvangt voor het hotel in Courcheval 62 miljoen euro, bijna dubbel zoveel als de geschatte waarde eind 2022, maar drie keer minder dan de geplande ontwikkelingswaarde van bijna 200 miljoen euro.