VASTGOED – Marnix Galle investeert met Immobel verder in vernieuwing Brouckèreplein

De vernieuwde Multi Tower aan de Brusselse Anspachlaan. (Foto: Immobel)

De investeringsvennootschap Brouckère Tower Invest heeft zijn kapitaal opgetrokken met 20,15 miljoen euro naar 73,8 miljoen euro. Het bedrijf staat voor de vernieuwing van het H-vormig torengebouw aan het Brusselse Brouckèreplein, kantoorgebouw dat vroeger bekend stond als de Philipstoren en nu werd herdoopt in de Multi Tower. Waar de toren vroeger zwart was, is hij nu volledig wit geworden. Bpost en de Franse energiegroep Total worden de belangrijkste huurders van de toren die over 18 verdiepingen een totale oppervlakte beslaat van bijna 45.000 m². 50 % van Brouckère Tower Invest is in handen van Immobel, de beursgenoteerde projectontwikkelaar met Marnix Galle als referentie aandeelhouder. Het bedrijf van Galle werkt momenteel een aantal grote projecten af. Eén ervan kreeg even uitstel. Immobel kreeg van de telecomoperator Proximus negen maanden langer de tijd gekregen om de Proximus-torens in de Brusselse Noordwijk over te nemen. Het betaalde wel al 30 miljoen euro voorop.

De Philipstoren werd ontworpen en gebouwd tussen 1967 en 1969 naar een ontwerp van het architectenbureau Groupe Structures. Hij werd gelijktijdig met het tegenoverliggende Muntcentrum gebouwd en diende oorspronkelijk als hoofdzetel van de Nederlandse elektronica multinational Philips. Vanaf de bouw was er kritiek op de toren, die in schril contrast met zijn omgeving zou staan. Ook de 10 meter hoge sokkel, de zwarte kleur en het omvangrijke volume ervan vielen niet bij iedereen in goede smaak. Bij de huidige renovatie werd gekozen voor een toren met een verbindende doorgangsfunctie tussen de Anspachlaan, het De Brouckèreplein en het Sint-Katelijneplein.



Naast Immobel controleert de Antwerpse ontwikkelaar Whitewood Partners 9,99 % van Brouckère Tower Invest. De Amerikaanse vastgoedgroep DW Partners van David Warren controleert 40 %. De Multi Tower zal kantoorruimte bieden aan 2.000 werknemers. Er komt ook een restaurant met dakterras en uitzicht over de historische binnenstad van Brussel, een koffiebar en een publieke parking met 527 plaatsen. De toren ligt recht tegenover het Muntcentrum dat eveneens wordt herontwikkeld onder de naam OXY. Dat grote project is eveneens in handen van Immobel en Whitewood.

Ondertussen kreeg Immobel van de telecomoperator Proximus negen maanden langer tijd om de Proximus-torens in de Brusselse Noordwijk over te nemen. In maart 2022 bereikten Proximus en Immobel een bindend akkoord over de herontwikkeling van de hoofdzetel van Proximus in Brussel. Volgens dat akkoord verwierf Proximus het recht om zijn hoofdzetel ten laatste in december van dit jaar aan Immobel te verkopen voor 143 miljoen euro. De telecomgroep zou daarbij een deel van het gerenoveerde gebouw terug huren. In een persbericht zegt Proximus nu dat Immobel ‘bezorgdheden’ heeft geuit over de macro-economische situatie. Daarom hebben de twee partijen beslist dat de deal pas in het derde kwartaal van volgend jaar moet worden afgerond. Wel heeft Immobel ermee ingestemd nog deze maand 30 miljoen euro over te schrijven naar de rekening van Proximus. Met name de hogere rente zet een financiële domper op een aantal vastgoedprojecten.