VASTGOED – Cityzen krijgt 68 miljoen euro kapitaal mee voor renovatie van Brusselse Muntcentrum

In het midden van de hoofdstad, het X-vormige Muntcentrum. (Foto: Binst)

De aandeelhouders van de vennootschap Cityzen Holding pompen 10 miljoen euro bijkomende kapitaal in hun bedrijf. Dat beschikt dan over een kapitaal van 68 miljoen euro. Cityzen werd opgericht begin 2019 en is voor gelijke delen in handen van de beursgenoteerde projectontwikkelaar Immobel van Marnix Galle en van de Antwerpse vastgoedgroep Whitewood. Cityzen moet instaan voor de renovatie van het Brusselse Muntcentrum aan de Anspachlaan. De holding overkoepelt drie dochters: Cityzen Hotel, Cityzen Offices en Cityzen Residence. Dat is precies ook wat het vernieuwde Muntcentrum moet worden, een combinatie van een hotel met kantoren en residenties.

Het Muntcentrum is een imposant gebouw van 63 meter hoog. Eén van de ingangen van het metrostation De Brouckère is in het complex gelegen. Het complex werd gebouwd tussen 1967 en 1971 en werd ontwikkeld door de bijwijlen omstreden Brusselse bouwheer Charly De Pauw. Het verving het 19e-eeuws Hôtel des Postes et Télégraphes. Tot 2021 deed het dienst als hoofdzetel van bpost maar het omvatte ook diensten van de stad Brussel en winkels. In oktober 2017 opende een nieuw winkelcentrum in het gebouw. Het winkelgedeelte, in handen van AG Real Estate, onderging een twee jaar durende renovatie en vormt een verbinding tussen de Nieuwstraat en de Kleerkopersstraat, twee belangrijke Brusselse winkelstraten. (Lees verder onder de foto)



(Foto’s: Binst Architecten)

In januari 2019 verkochten de stad Brussel en bpost het Muntcentrum aan de Antwerpse vastgoedgroep Whitewood voor ruim 80 miljoen euro. De transactie omvatte 75.500 m², waarvan 55.000 m² kantoorruimte en 200 ondergrondse parkingplaatsen. Het winkelgedeelte van het Muntcentrum bleef in handen van AG Real Estate. Samen met Immobel wordt nu een start gemaakt van de renovatie. Het prestigieuze Noorse architectenbureau Snøhetta staat samen met het Antwerpse Binst Architects voor de renovatie van het Muntcentrum in. Het project kreeg de naam OXY mee waarbij de X staat voor de vorm van het Muntcentrum.