Vlieg met uw privé-jet naar Ibiza… voor 495 euro

Philippe Bodson

Crisissen zijn uitdagingen.” moet de Limburgse luchtvaartondernemer Philippe Bodson hebben gedacht bij het creëren van het concept Flying Executive dat hij volgende maand wil opstarten: voor 495 euro vlieg je met een private jet naar Ibiza, inclusief 25 kilogram bagage, luxesnacks en een glaasje champagne. Op wekelijkse basis vanuit Brussel. Bodson controleert samen met de West-Vlaamse ondernemer Tony Beeuwsaert het luchtvaartbedrijf ASL. Dat incasseerde zware klappen met de coronacrisis. Maar Bodson is hoopvol voor de toekomst. Schrik voor besmettingen en lange wachttijden op gewone lijnvluchten zullen de private vluchten naar ongekende hoogten brengen, zo redeneert hij.

Bodson, die zijn plannen bekend maakt in de Tijd, schakelt voor de nieuwe formule twee toestellen van het type Embraer in. Die vliegtuigen hebben een beperkt aantal zitplaatsen met respectievelijk 30 en 42 zetels en 12 centimeter meer beenruimte dan op een gewone lijnvlucht. Telkens met twee zetels links en twee zetels rechts. “Het voordeel is dat reizigers altijd alleen of naast een bekende kunnen zitten”, zegt Bodson in de krant. “In tijden van Covid-19 geeft dat een prettiger gevoel.”



De piloot kijkt met vertrouwen naar de postcorona tijd. Hij verwijst daarbij naar de aanslagen van 11 september 2001. Ook toen viel het luchtverkeer stil, maar kort daarna ging de vraag naar private vluchten pijlsnel terug omhoog. Bedrijfsleiders en vermogende reizigers kozen voor kleine en duurdere toestellen om op die manier de strenge veiligheidsregels en lange wachtrijen van grote luchthavens te ontlopen. Hij verwacht nu een gelijkaardige beweging. Die zal mee ondersteund worden door de lage brandstofprijzen.