VOETBALGELD – 13-jarige Bounida brengt Wouter Vandenhaute in verlegenheid

Rayane Bounida op zijn Instagram

Let’s Play heet het makelaarsbureau dat onder de vleugels van Wouter Vandenhaute voetbalspelers transfereert. Vorig jaar overtroefde het iedereen wanneer het er in slaagde de toen 13-jarige Rayane Bounida naar Anderlecht te transfereren. De nu bijna 14-jarige jongen heet een toptalent te zijn. Er is echter één probleem. Zowel de Vlaamse als de federale wetgeving verbiedt kinderen jonger dan 15 jaar te benaderen voor transfers. Het bureau Let’s Play zegt zich van geen kwaad bewuste te zijn. Het is geen transfer, het gaat er om een jongvolwassene te begeleiden, zo klinkt het. Het statuut van makelaar zou Vandenhaute ook in problemen brengen wanneer hij in april externe adviseur wordt van Marc Coucke bij Anderlecht.

Zowat alle voetbalmakelaars wilden de jonge Bounida wel binnenhalen. Let’s Play slaagde daar in onder meer door zijn broer Marwane opdrachten te laten uitvoeren voor het bureau. Alleen de leeftijd van Bounida is een probleem. In de zomer van vorig jaar werd een nieuw decreet van kracht dat sportmakelaars uitdrukkelijk verbiedt min-15-jarigen direct of indirect te benaderen met het oog op het afsluiten van een bemiddelingsovereenkomst. “Ook een benadering van de minderjarige via de ouders leidt bijgevolg tot een overtreding”, zegt Wim Velghe van het departement Werk & Sociale Economie van de Vlaamse overheid in het Nieuwsblad. De sociale inspectie gaat nu een onderzoek opstarten naar Let’s Play.Let’s Play reageert verbaasd. “Het Anderlecht-talent Rayane Bounida, die volgende week 14 wordt, wordt sinds vorige zomer begeleid door Let’s Play, op vraag van en in nauwe samenwerking met de papa van Rayane. Het gaat om een omkadering in de meest brede betekenis, die de jonge speler zal toelaten om zich niet alleen als voetballer maar ook als jongvolwassene te ontwikkelen. De samenwerking tussen Let’s Play en papa Bounida is vastgelegd via het wettelijke kader, dat inhoudt dat Let’s Play niet vergoed wordt voor zijn diensten”, klinkt het in een reactie.

Indien de sociale inspectie tot de conclusie komt dat er sprake is van een overtreding, kan de makelaarsregistratie van Let’s Play worden ingetrokken of geschorst. Dan zou het geen transfers meer mogen doen. Het zou een primeur zijn. “Momenteel werden er door het Departement Werk en Sociale Economie nog geen sancties opgelegd ten aanzien van sportmakelaars”, zegt Velghe nog.

Operationeel wordt Let’s Play geleid door Peter Smeets en Bob Claes. Smeets is het voormalige hoofd van de sociale cel van Anderlecht en Claes de voormalige CEO van Standard. Zij begeleiden de voetballers en maken de contracten op. Daarnaast werkt onder meer gewezen Anderlecht- en Beerschotspeler Patrick Vervoort voor hen als scout. Vandenhaute blijft op de achtergrond. Naast de profvoetballers staat het bureau in voor zo’n twintig spelers van minder dan 18 jaar en daar zijn een zevental Anderlecht jongeren bij.

In april start Vandenahute als adviseur van Marc Coucke bij Anderlecht. Deze zomer wordt echter het zogenaamde ‘Clearing House’ van kracht. Dat stelt uitdrukkelijk dat bestuurders, aandeelhouders en vennoten van makelaarsbedrijven ‘rechtstreeks noch onrechtstreeks betrokken mogen zijn bij de controle, het bestuur of de sportieve activiteiten van een club’. Een reglement dat Anderlecht samen met alle andere profclubs ondertekend heeft.