VOETBALGELD: Het verhaal van het “product” Yannick Carrasco

In 2015 regelt de spelersmakelaar Christophe Henrotay de verkoop van Rode Duivel Yannick Carrasco van AS Monaco naar Atletico Madrid. Die laatste sluit daarvoor leningen af bij internationale banken en instellingen voor 97 miljoen dollar. De “economische rechten” van Carrasco dienen als onderpand voor de leningen. Monaco gaat er van uit dat Carrasco binnen de 2 jaar opnieuw zal verkocht worden. Dan incasseert de Franse ploeg nog eens 25 % terwijl 5 %van die nieuwe overnameprijs is voorbehouden voor Henrotay. Monaco wil dat Carrasco dan minsten 85 miljoen euro opbrengt, 100 miljoen wanneer hij meer dan 10 keer scoort. Of hoe een topvoetballer omgevormd wordt tot een levend beleggingsproduct.De details over de financiële koehandel met Yannick Carrosco werden blootgelegd door de Football Leaks en staan vandaag in De Standaard. Uit die documenten blijkt dat Atletico Madrid leningen aanging bij onder andere een investeringsmaatschappij die is gelinkt aan de Canadese pensioendienst, de Canadian Pension Plan Investment Board (CPPIB). Het “gebruiken” van Carrasco als “onderpand” is een clausule die dicht aanleunt bij het verboden ‘Third Party Ownership’ (of TPO). Dat houdt in dat een andere partij dan een voetbalclub, zoals een privépersoon of een investeringsfonds, een (deel van een) voetballer bezit. Wereldvoetbalbond Fifa maakte in mei 2015 komaf met zulke constructies omdat het tot uitwassen leidde, zo schrijft de krant. (Lees verder onder de foto)

Yannick Carrasco met zijn collega Jin Pengxiang wie hij een gebroken neus sloeg op training en daarna 10.000 euro schadevergoeding betaalde.

Zowel Monaco als makelaar Henrotay zag de speler Carrasco dus niet alleen als mens en voetballer, maar ook als een belegging waar ze nog enkele miljoenen aan konden verdienen. En nog eens verhuizen deed Carrasco wel. Op 26 februari 2018 verkaste de Spaanse Belg naar het Chinese Dalian Yifang, in de sportief bescheiden Chinese Super League. De timing daarbij is bijzonder. Een kleine twee weken daarvoor verkocht de Chinese Wanda Group haar belang van 17 procent in Atlético. Vlak daarna nam het bedrijf in eigen land de club Dalian Yifang over, én kocht datzelfde Wanda in één adem Carrasco weg uit de Spaanse hoofdstad. AS Monaco en makelaar Henrotay incasseerden 30 miljoen euro op de deal.

De betrokkenen die reageerden op het artikel zeggen allen dat ze niets illegaals hebben gedaan en enkel de belangen van Carrasco zo goed mogelijk hebben verdedigd.