VOETBALGELD – Paul Gheysens verrast met tolerantie grensoverschrijdend gedrag

Paul Gheyens (Foto: ID Frederiek Vande Velde)

De 48-jarige Nederlander Marc Overmars is aangesteld als nieuwe directeur voetbalzaken van eersteklasser RFC Antwerp, zo bevestigt de club deze middag tijdens een persmoment. Dat verrast want zijn vorige werkgever, de Nederlandse topploeg Ajax, verbrak amper één maand terug de samenwerking met Overmars na meldingen van grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwelijke medewerkers van de Amsterdamse club. Hij zou gedurende een langere periode aan meerdere vrouwelijke collega’s grensoverschrijdende berichten hebben gestuurd. Professioneel kan Overmars wel terugblikken op sterke succesjaren. Voor de voetbalpers was het dan ook snel duidelijk: bijna miljardair en eigenaar van Antwerp Paul Gheysens vindt zijn eigen ambities duidelijk belangrijker dan maatschappelijke moraliteit. Vooral de snelheid waarmee Overmars door Gheysens terug wordt opgevist verbaast.

Op een persconferentie kregen zowel Overmars zelf als algemeen directeur van Antwerp Sven Jaecques een aantal vragen over die snelle terugkeer. “We hebben Marc verteld wat onze normen en waarden zijn”, reageerde Jaecques. “Maar we zijn ook een club die mensen een tweede kans wil geven.” Overmars zelf was kort. “Dit is een nieuwe periode, een nieuw hoofdstuk, en daar wil ik graag met iedereen hier goed aan beginnen.”, zei hij. Hij beloofde wel dat soortgelijk gedrag bij Antwerp niet meer zou voorvallen. Hij wil in elk geval snel aan de bak bij de Antwerpse club.De handel en wandel bij Antwerp wordt onmiddellijk op de figuur geplakt van Ghelamco eigenaar Paul Gheysens die met Antwerp hoge ambities koestert. Daarbij komt de vastgoedontwikkelaar naar voor als een robuuste manager die geen tijd wil verliezen, iets wat in het voetbal niet altijd zo evident is. Enkele weken terug nog stapte hij tijdens de rust van de wedstrijd Antwerp-Beerschot zelf in de kleedkamer om zowel de spelers als de trainer op hun plaats te zetten, iets wat ‘not done’ is in het voetbal.

Sedert Gheysens de havenploeg overnam incasseerde hij over 4 seizoenen in totaal 38 miljoen euro aan operationele verliezen. Toch lijkt dat de ambities van Gheysens niet in de weg te staan. In totaal investeert hij 71 miljoen euro in de logistieke infrastructuur van de havenploeg. Een investering die nu al gedeeltelijk wordt terugbetaald door de ploeg zelf via de betaling van huurgelden.